Erdogan kampányígérete: ismét mecsetté alakítaná a Hagia Sophiát

A bizánci székesegyház, amely ma múzeum, mecseté alakítható, mondta a török elnök egy vasárnapi tévéműsorban, írja a Telegraph. Erdogan elnök kampányüzemmódba kapcsolt: március 31-én helyhatósági választások lesznek az országban. Ehhez kapcsolódóan szerepelt a tévében is, de hivatala szerint a hónap végéig napi két nyilvános beszédet tart, és tartományról tartományra járja Törökországot. 

Nem először merül fel a székesegyház mecsetté alakítása, legutóbb tavaly szeptemberig vitte az alkotmánybíróságig az ügyet egy civilszervezet. Akkor török alkotmánybíróság elutasította a kérést. 

Az 537-től építettet székesegyház a Bizánci Birodalom legfontosabb temploma és az ortodox keresztény világ központja volt, majd Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az oszmán vezetők dzsámivá alakították. Mustafa Kemal Atatürk döntött múzeummá alakításáról 1935-ben, szimbolizálva a vallás és az állam szétválását. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.