Erdogan kampányígérete: ismét mecsetté alakítaná a Hagia Sophiát

2019 március 25., hétfő 17:42
148

A bizánci székesegyház, amely ma múzeum, mecseté alakítható, mondta a török elnök egy vasárnapi tévéműsorban, írja a Telegraph. Erdogan elnök kampányüzemmódba kapcsolt: március 31-én helyhatósági választások lesznek az országban. Ehhez kapcsolódóan szerepelt a tévében is, de hivatala szerint a hónap végéig napi két nyilvános beszédet tart, és tartományról tartományra járja Törökországot.

Nem először merül fel a székesegyház mecsetté alakítása, legutóbb tavaly szeptemberig vitte az alkotmánybíróságig az ügyet egy civilszervezet. Akkor török alkotmánybíróság elutasította a kérést.

Az 537-től építettet székesegyház a Bizánci Birodalom legfontosabb temploma és az ortodox keresztény világ központja volt, majd Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az oszmán vezetők dzsámivá alakították. Mustafa Kemal Atatürk döntött múzeummá alakításáról 1935-ben, szimbolizálva a vallás és az állam szétválását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt