Hivatali visszaélés miatt feljelentette a nagykanizsai javítóintézet vezetőjét, de végül ellene emeltek vádat

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki amiatt jelentette fel a nagykanizsai javítóintézet vezetőjét, mert szerinte kötelezettségszegést követett el az intézet lakóinak szökéseivel kapcsolatban.

A Zala Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a 37 éves férfi tavaly májusban tett feljelentést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Debreceni javítóintézet nagykanizsai telephelyének vezetője ellen. Azt állította, hogy a férfi megszegte közfeladattal kapcsolatos kötelezettségeit, mert az intézet növendékeinek szökését nem szankcionálta, hanem jutalomszabadságként könyvelte el, illetve ezzel kapcsolatban hamis iratokat készített és más rendkívüli esemény kapcsán sem tett eleget jelentéstételi kötelezettségének.

Debreceni javítóintézet nagykanizsai telephely Forrás: Street View

A feljelentés alapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság folytatott nyomozást közfeladati helyzettel való visszaélés bűntette miatt, amelynek során többször is tanúként hallgatták meg a feljelentőt. A férfi, továbbra is fenntartva az állításait, közölte: a telephelyvezető - azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen - az intézményből engedély nélkül vagy engedéllyel távozott, de oda meghatározott időn belül vissza nem térő intézeti neveltek távollétét nem szökésként kezelte, hanem jutalomszabadságként.

Közérdekű bejelentés alapján az Emmi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága is vizsgálatot folytatott ebben az ügyben, de törvénysértést nem tárt fel. A rendőrség a nyomozását tavaly augusztusban bűncselekmény hiányában megszüntette.

Miután a feljelentő konkrét tényállításai valóságtartalmuk esetén alkalmasak lettek volna hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás gyanújának megállapítására, így a férfi hamisan vádolta meg bűncselekmény elkövetésével a javítóintézet vezetőjét - olvasható az ügyészségi közleményben. (MTI)