A japán részecskegyorsítóban új kutatás indult a sötét anyag után

A SuperKEKB hétfőn kezdte el a kutatássorozatát. A Belle II nevű detektor adataitól a kutatók azt remélik, hogy új információkat szolgáltatnak az anyag és antianyag, valamint a sötét anyag különbözőségeiről – közölte az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW).

A Tokió közelében lévő Cukubában található SuperKEKB részecskegyorsítóban elektronokat és pozitronokat ütköztetnek. A Belle II. detektorban regisztrálják az első részecskeütközéseket.

A SuperKEKB abban különbözik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjétől (LHC), hogy kevesebb energiával nagyobb interakciós arányt ér el, így lehetővé válnak a precízebb mérések.

A Belle II. kísérlet célja, hogy 50-szer több adatot gyűjtsön össze, mint az elődje, a Belle, ami 2010-ig üzemelt. Itt mutatták ki először az anyag és antianyag különbözőségeit. Ezeket Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide japán fizikusok írtak le elméletükben, amiért 2008-ban fizikai Nobel-díjat kaptak.

„Az eddigi tudásunkkal az univerzum energiatartalmának csak kb. 5 százaléka írható le, a sötét energia és a sötét anyag tulajdonságai azonban nem. Reméljük, hogy az új detektorral az eddig ismert standard modellen túli eredményeket is elérünk” – mondta Christoph Schwanda, a Super-KEKB tizenegy tagú osztrák kutatócsoportjának tagja.

A Belle II kísérletsorozat 2027-ig tart. (MTI)