Kanada menedékjogot adott Edward Snowden bujtatójának

külföld
2019 március 26., 08:01
comments 36

Kanada menedékjogot adott Vanessa Mae Rodelnek. A 42 éves Fülöp-szigeteki asszonyt az amerikai hatóságok üldözik, mert 2013-ban ő bujtatta Hongkongban Edward Snowdent, miután az meglépett az Egyesült Államokból az egyik titkosszolgálat, az NSA titkaival.

Rodel a montreali székhelyű For the Refugees szervezet támogatásával érkezik Torontóba hétéves lányával. A jótékonysági szervezetet 2016-ban alapította ügyvédek egy csoportja, hogy támogassa a "Snowden angyalai" néven is ismert három menekült családot.

Annak idején Rodel és öt másik menedékkérő bújtatta Snowdent egy kanadai bevándorlási ügyvéd, Robert Tibbo kérésére. Az amerikai informatikus azután fogadta fel az ügyvédet, hogy ismertté vált, ő leplezte le az amerikai kormány titkos adatgyűjtési programját. Snowden, akit az amerikai titkosszolgálatok kerestek, Fülöp-szigeteki és Srí Lanka-i menekültekkel élt két hétig Hongkong szegénynegyedeiben, mielőtt az orosz fővárosba, Moszkvába menekült.

Az őt bújtató családokat megtorlás fenyegette a hongkongi hatóságok részéről, amikor szerepük az amerikai Oliver Stone rendezte Snowden című film kapcsán kiderült. A jótékonysági szervezet egyik ügyvédje azt mondta, hogy még három menedékkérő és két gyermekük vár segítségre.

Edward Snowden a CBC kanadai televízióban felvételről azt mondta, hogy az őt segítő menedékkérők tudták mit jelent az, ha valaki a vadászok célpontja, ha valakit üldöznek. Ezek az emberek beengedték őt hajlékukba annak ellenére, hogy maguk is szűkös helyen, nagyon szegényes körülmények között éltek. Mindenüket megosztották vele. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.