Kanyarójárvány miatt hirdettek vészhelyzetet egy New York-i megyében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vészhelyzetet hirdettek a hatóságok New York állam Rockland megyéjében, ahol az elmúlt napokban 153 kanyarós megbetegedést rögzítettek. A hatóságok már meg is tiltották a megyében élő, oltatlan gyerekeknek az iskolalátogatást. A tilalom megszegőit akár 500 dollárra és fél éves elzárásra is büntethetik.

Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben a népszerű összeesküvés-elméletek és a széles körben terjengő álhírek miatt folyamatosan csökken a gyerekek beoltottsági aránya. Ennek fő oka egy ezerszer cáfolt, szégyenszemre visszavont tanulmány, aminek a szerzőjét még az orvosi szakma gyakorlásától is eltiltották. Ez a tanulmány azt állította, hogy összefüggés lehet az autizmus és a védőoltások hatóanyaga között. Ez nem igaz, a tanulmány állításait minden kétséget kizáróan cáfolták, de a tévhitet nehéz kiirtani.

"Nem ülhetünk tétlenül, miközben közösségünk gyermekei veszélyben vannak. Ez közegészségügyi válság, és ideje megszólaltatni a vészcsengőt" - írta a vészhelyzet bevezetése után kiadott közleményében Rockland megye vezetője, Ed Day.

A rocklandi járvány a New York Times beszámolója szerint amúgy jellemzően a megye ultraortodox zsidó közösségét érinti. Ez a vallási közösség erősen oltásellenes, más New York-i közösségeikben is tört már ki kanyarójárvány, gyaníthatóan Rocklandbe is a többi közösséggel való érintkezéssel jutott el a vírus. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.