Kanyarójárvány miatt hirdettek vészhelyzetet egy New York-i megyében

külföld
2019 március 27., 07:25
comments 59

Vészhelyzetet hirdettek a hatóságok New York állam Rockland megyéjében, ahol az elmúlt napokban 153 kanyarós megbetegedést rögzítettek. A hatóságok már meg is tiltották a megyében élő, oltatlan gyerekeknek az iskolalátogatást. A tilalom megszegőit akár 500 dollárra és fél éves elzárásra is büntethetik.

Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben a népszerű összeesküvés-elméletek és a széles körben terjengő álhírek miatt folyamatosan csökken a gyerekek beoltottsági aránya. Ennek fő oka egy ezerszer cáfolt, szégyenszemre visszavont tanulmány, aminek a szerzőjét még az orvosi szakma gyakorlásától is eltiltották. Ez a tanulmány azt állította, hogy összefüggés lehet az autizmus és a védőoltások hatóanyaga között. Ez nem igaz, a tanulmány állításait minden kétséget kizáróan cáfolták, de a tévhitet nehéz kiirtani.

"Nem ülhetünk tétlenül, miközben közösségünk gyermekei veszélyben vannak. Ez közegészségügyi válság, és ideje megszólaltatni a vészcsengőt" - írta a vészhelyzet bevezetése után kiadott közleményében Rockland megye vezetője, Ed Day.

A rocklandi járvány a New York Times beszámolója szerint amúgy jellemzően a megye ultraortodox zsidó közösségét érinti. Ez a vallási közösség erősen oltásellenes, más New York-i közösségeikben is tört már ki kanyarójárvány, gyaníthatóan Rocklandbe is a többi közösséggel való érintkezéssel jutott el a vírus. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.