Kiadta az ügyészségnek anonimitást kérő forrását a Pesti Srácok újságírója

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Informátora határozott kérése ellenére a Pesti Srácok újságírója kiadta a személyazonosságát az ügyészségnek, írja a HVG a birtokába került nyomozati anyagokra hivatkozva. Füssy Angéla, a PS újságírója nagy energiákat fordít Czeglédy Csaba, a milliárdos csalással gyanúsított szombathelyi szocialista politikus büntetőügyének tudósítására. A HVG szerint azonban ennek során gyakran kilép a hagyományos újságírói szerepből: beadványokat ír az nyomozóknak és Polt Péter legfőbb ügyésznek, illetve a HVG birtokába került, több ezer oldalnyi nyomozati anyagban összesen 39 oldalnyi irat van, amit Füssy küldött meg az ügyészségnek.

Köztük egy szocialista informátorával folytatott kommunikációját is, feltárva benne forrása kilétét, pedig az iratok közé becsatolt levelekből is kiderül, hogy az informátora - az MSZP-ből időközben kilépő - Németh Szabolcs határozottan kérte az anonimitást.

Az üzenetváltások között van az is, amiben Németh azt javasolja Füssynek, hogy egy kicsit őt is "csesztesse", mert "akkor nem lóg ki a lóláb". Azért arra megkéri, hogy "de nehogy túlzásba essen", amire Füssy azt felelte, hogy "jó felvetés", és hogy tudja, kik barátok. "Őket nem szoktam" - írta. A HVG szerint Füssy írt olyan cikket, amiben pont így, nem túl keményen fogalmazva belevette Némethet is.

Füssy ezen túl Polt Péterhez írt beadványában arról is ír, hogy "személyemnek is jelentős szerepe van abban", hogy az ügy egyik kiemelt gyanúsítottja, K. Norbert feltáró vallomást tett. Erre hivatkozva kéri a legfőbb ügyészt, hogy kössenek vádalkut K.-val.

"Nem tagadom, valóban írtam beadványt az ügyészségre" - ismerte el a HVG-nek Füssy, aki azt viszont "elképesztőnek" tartja, hogy a nyomozati iratok a HVG birtokába kerültek. A Pesti Srácok amúgy rendszeresen jut hozzá ugyanilyen nyomozati iratokhoz, és publikálja az így megszerzett értesüléseit. Füssy a forrása kiadására vonatkozó kérdésre már nem kívánt reagálni. "A továbbiakban nem szeretnék önnel tovább beszélgetni" - mondta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.