Szájer a Fidesz felfüggesztésének ellenére is alelnök maradhat a Néppárt frakciójában

A 12 fideszes európai parlamenti képviselő egyelőre annak ellenére is maradhat az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, hogy a pártcsaládban a múlt héten felfüggesztették a Fidesz tagságát, írja a Politico.

Szájer József fideszes EP-képviselő ismét harcba indul mandátumáért.Fotó: Genevieve Engel/EP

Esteban González Pons, az EPP-képviselőcsoport egyik alelnöke szerint nem érkezett kérelem egyik fideszes politikus frakcióbeli felfüggesztésére sem. „A parlamenti frakció más, mint a párt. A frakcióban eddig senki nem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságával kapcsolatban”- mondta.

Így például Szájer József is megtarthatja alelnöki pozícióját a néppárti frakcióban. González Pons hozzátette, a képviselőcsoportnak megvan a maga eljárása egyes tagpártok vagy tagok kizárására vonatkozóan, sőt arra is van lehetőség és precedens, hogy valaki csak a frakciónak legyen tagja, az Európai Néppártnak nem.

González Pons elmondta, mindenekelőtt megvárják, hogy az EPP meghozza a Fidesz ügyében a végleges döntését, amelynek következményei kell, hogy legyenek majd a frakcióra is. (Politico/MTI)