Feljelentették a szervezőket Kósa Lajos feleségének kamu eseménye miatt, a NAV pompás indokkal utasította el, hogy nyomozzon

bűnügy
2019 március 28., 12:33
comments 143

Nem várt következményei lettek a 444 március elsején megjelent cikkének, amiben azt mutattuk be, hogy egy Kósa Lajos felesége, Porkoláb Gyöngyi által gründolt civil szervezet hogyan keltett olyan látszatot, mintha ők szerveztek volna meg egy eseményt - egy társasjátékozós estét - egy debreceni szórakozóhelyre, azt füllentve, hogy az ő moderátoruk vezette a programot. Miközben szemtanúink voltak arról, hogy ez egy közönséges este volt egy társasjátékozásra szakosodott helyen, ahol az emberek moderátor nélkül, maguktól játszottak, mint mindig.

Porkolábék azért jelentek meg a helyszínen háromnegyed órára egy jól fotózható, fellogózott paravánnal, fotóztak vadul és írtak később félrevezető bejegyzést arról, hogy ez az ő programjuk volt, mert minisztériumi pénzt kaptak programok szervezésére.

A 444 információja szerint cikkünk megjelenése után, március 4-én Varga Zoltán, debreceni DK-s képviselő feljelentést tett csalás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának gyanújával. A feljelentésben több helyen idézett a cikkből.

A NAV Észak-alföldi bűnügyi igazgatósága nem gatyázott sokat: március 20-án már meg is írták a nyomozást elutasító határozatot. Aminek az indokolása különösen tanulságos.

A szövegben ugyanis a következőkkel indokolják az elutasítást:

  • a feljelentő nem tárt fel minden tényt  és nem végezte el előre a nyomozati munkát helyettük, például nem derítette ki, hogy a minisztérium konkrétan megkapta-e az állami támogatást. (Miközben maguk a szervezők az összes facebookos posztjukban és a saját weboldalukon is megírták, hogy ez egy minisztérium által támogatott program, hogy cikkünk megjelenése után gyorsan eltüntessék az oldalaikról a tárca logóját.)
  • a nyomozó hatóság nem tényfeltáró, hogy kiderítse egy ügy hátterét, ha nem adtak meg neki előre minden adatot.

Külön elgondolkodtató, hogy a NAV nyomozói, miközben azt állítják, hogy az összes feltárt körülmény - ők ugye abstart nem hajlandók feltárni semmit egy ismert fideszes politikus feleségéről - sem alkalmas a gyanú megalapozására, a határozatban azért megemlítik, hogy az ügyről értesítették az erőforrásminisztériumot, hogy ők ellenőrizhessék, jogszerűen használták-e a támogatásukat. 

Ha egyszer nincs itt semmi látnivaló, mit vizsgáljon a tárca? Ha pedig van annyi látnivaló, ami minisztériumi szintű vizsgálatot indokol, miért nem lépett a NAV?

Információnk szerint Varga meg fogja panaszolni a rendőrségi határozatot, amit itt el is olvashatsz, annyira tanulságos:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.