A bíróság szerint a Belügyminisztériumnak ki kell adnia, hányan jelentkeztek be magyar lakcímekre a választások előtt

politika
2019 március 29., 11:41

Pert nyert a TASZ a Belügyminisztréiummal szemben, így nyilvánosságra kell hozni,  hányan létesítettek lakcímet és jutottak így választójoghoz a 2018-as országgyűlési választás előtt. 

Tavaly a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kispaládon volt olyan lakás, ahová a választások előtt legalább 200 ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be. Ebben az ügyben a hatóság nyomozást is indított.    

link Forrás

A minisztériumtól a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) próbálta kikérni a közérdekű adatokat, mert ezekből lehetne arra következtetni, hogy történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések, amelyek befolyásolhatták a tavalyi országgyűlési választást. A Belügyminisztérium akkor megtagadta a válaszadást, ezért a két szervezet bírósághoz fordult, hogy elérje a közérdekű adatok kiadását. Csütörtökön az elsőfokú bíróság kötelezte a Belügyminisztériumot az adatok kiadására. 

A döntés után Szabó Attila a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője azt mondta, hogy „a bíróság mostani döntése lehetővé teszi, hogy tisztábban lássunk azzal kapcsolatban, hogyan is zajlanak valójában Magyarországon a választások. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a választópolgárok tájékozódhassanak a jogaikról és a polgárokkal közösen fellépünk a jogsértésekkel és csalásokkal szemben”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.