A német tudósok 16,5 ezer eurót fizetnek, ha 60 napig fekszel egy ágyban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A német űrkutatók 16,5 ezer eurót ígérnek azoknak az önkénteseknek, aki vállalják, hogy 60 napig ki sem kelnek az ágyból. Ezzel akarják ugyanis tesztelni a súlytalanság emberi testre gyakorolt negatív hatásait.

A kölni German Aerospace Center a kutatással - amibe 12 nőt és 12 férfit vonnak be -meg akarják érteni milyen hatással lehet a súlytalanság az űrhajósokra, ha azok a Holdra vagy a Marsra utaznak. A hosszú ideig tartó súlytalanság ugyanis izomsorvadást okozhat, csökkentheti a szív-és érrendszeri funkciókat és a testnedvek is inkább a csak a test felső részében áramlanak. És még többek között erőtlenséget, szédülést, mozgásszervi betegségeket okozhat, de zavarok léphetnek fel belsőfül keringésében is, és még ott van a hátfájás is.

A résztvevőket egyszemélyes szobákban helyezik el, a kísérlet ideje alatt az étkezést, a szórakozást, a zuhanyzást, de még a vécézést is az ágyban fekve kell megoldaniuk. Látogatókat pedig nem fogadhatnak. Az ágyakat pedig 6 fokos szögben megdöntik, hogy ezzel szimulálják a testnedvek átrendeződését a súlytalanságban.

A NASA és az Európai Űrügynökség által finanszírozott kísérletet két körben bonyolítják le. Az első március 25-én kezdődött, a második 12 önkéntes szeptemberben fekszik neki. A kutatók továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, főleg nőkét. A részvételnek feltétele, hogy az önkéntes tudjon németül.

A kártérítésként is értelmezhető díj mellett a kutatók azt ajánlják, hogy a 60 nap alatt elfelejthetik a házimunkát, tanulhatnak, tévézhetnek, és elgondolkozhatnak, mégis mit akarnak az élettől. (Deutsche Welle)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.