Az apa és fia megfúrták a BKV-automatát, majd beindult a kisüzemi bérletgyártás

bűnügy
2019 március 29., 09:03
comments 164

Egy 38 éves férfi 2015-ben elhatározta, hogy hamis BKV-bérletek eladásával fog pénzhez jutni. A terv az volt, hogy alapanyagként a jegy- és bérletkiadó automatában lévő hőpapírt szerez meg, és arra a megrendelők által megadott adatokkal készíttet bérleteket. 

A férfi az akcióba bevonta 37 éves ismerősét, aki értet a számítógépes szerkesztéshez. A 38 éves vádlott további ismerőse, egy 26 éves férfi pedig vállalta, hogy 54 éves édesapjával együtt megszerzik a hőpapírt, amelyhez a fúrógépet és egyéb eszközöket az ötletgazda biztosította.

Az apa és fia a XVI. kerületben először sikertelenül, majd a XI. kerület, Budaörsi úton sikeresen megfúrtak egy jegy- és bérletautomatát, amiből mintegy 280 ezer forint értékű hőpapírt loptak el. A papírokért a 38 éves ötletgazdától 130 ezer forintot kaptak.

Miután megszerezték a hőpapírt, a 38 és 37 éves társak elkezdték a bérlethamisítást, mind saját részre, mind a feketepiacon. Mivel a rendes árnál olcsóbban adták, kiterjedt vevőkörre tettek szert.

A két hamisítót a rendőrség 2016. október 14-én a IV. kerület, Deák Ferenc utcában vonta intézkedés alá, egyiküknél 14 hamis bérlet volt, később a nyomozók a lakásukon több mint 100 hamis bérletet, hőpapírt és hőnyomtatót találtak.

A kerületi ügyészség a két hamisító ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és más bűncselekmények, az apa és fia ellen rongálás bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság előtt. A halmazati szabályokra figyelemmel a büntetési tétel a vádlottak vonatkozásában négy és fél év szabadságvesztés.

Az ügyészség a hamis bérleteket megvásárló és gyanúsítottként kihallgatott személyeket részben megrótta, részben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott velük szemben. (Ügyészség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.