Az apa és fia megfúrták a BKV-automatát, majd beindult a kisüzemi bérletgyártás

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy 38 éves férfi 2015-ben elhatározta, hogy hamis BKV-bérletek eladásával fog pénzhez jutni. A terv az volt, hogy alapanyagként a jegy- és bérletkiadó automatában lévő hőpapírt szerez meg, és arra a megrendelők által megadott adatokkal készíttet bérleteket. 

A férfi az akcióba bevonta 37 éves ismerősét, aki értet a számítógépes szerkesztéshez. A 38 éves vádlott további ismerőse, egy 26 éves férfi pedig vállalta, hogy 54 éves édesapjával együtt megszerzik a hőpapírt, amelyhez a fúrógépet és egyéb eszközöket az ötletgazda biztosította.

Az apa és fia a XVI. kerületben először sikertelenül, majd a XI. kerület, Budaörsi úton sikeresen megfúrtak egy jegy- és bérletautomatát, amiből mintegy 280 ezer forint értékű hőpapírt loptak el. A papírokért a 38 éves ötletgazdától 130 ezer forintot kaptak.

Miután megszerezték a hőpapírt, a 38 és 37 éves társak elkezdték a bérlethamisítást, mind saját részre, mind a feketepiacon. Mivel a rendes árnál olcsóbban adták, kiterjedt vevőkörre tettek szert.

A két hamisítót a rendőrség 2016. október 14-én a IV. kerület, Deák Ferenc utcában vonta intézkedés alá, egyiküknél 14 hamis bérlet volt, később a nyomozók a lakásukon több mint 100 hamis bérletet, hőpapírt és hőnyomtatót találtak.

A kerületi ügyészség a két hamisító ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és más bűncselekmények, az apa és fia ellen rongálás bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság előtt. A halmazati szabályokra figyelemmel a büntetési tétel a vádlottak vonatkozásában négy és fél év szabadságvesztés.

Az ügyészség a hamis bérleteket megvásárló és gyanúsítottként kihallgatott személyeket részben megrótta, részben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott velük szemben. (Ügyészség)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.