Ismét letartóztatták az elnökkel szemben kritikus Fülöp-szigeteki újságírót

külföld
2019 március 29., 09:49
comments 12

Ismét letartóztatták pénteken Maria Ressát, a Time magazin által a 2018-as év egyik emberének választott Fülöp-szigeteki újságírót, a szigetország elnökével, Rodrigo Dutertével szemben kritikus Rappler hírportál vezetőjét - jelentették hírügynökségek pénteken.

photo_camera Fotó: Richard James Mendoza/NurPhoto

Az 55 éves Ressát a múlt hónapban egyszer már letartóztatták egy rágalmazási üggyel kapcsolatban, élő adásban közvetítették, ahogy a hatóságok elfogták. Akkor egy éjszakát töltött fogságban, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A Rappler főszerkesztőjét egy 2012-es cikk miatt vették őrizetbe, amely hónapokkal a vonatkozó jogszabály elfogadása előtt jelent meg.

Ezúttal a szigetország azon törvénye alapján tartóztatták le, amely tiltja a külföldi természetes és jogi személyeknek a Fülöp-szigeteki tömegtájékoztatási eszközök birtoklását. Az újságírónőt a manilai nemzetközi repülőtéren fogták el, miután visszatért az Egyesült Államokból.

A Ressa elleni vádat a szigetország nyomozóhatóságának állítására alapozzák, mely szerint a Rappler engedélyezte az amerikai Omidyar Networknek a befektetést a hírportálba. A hírportál 2015-ben támogatásban részesült Pierre Omidyar, az e-Bay internetes áruház egyik alapítójának befektetési alapjából, ami a szigetország hatóságai szerint egyenlő a tulajdonlással. A Rappler vezetése szerint a finanszírozás nem biztosított tulajdonjogokat külföldieknek, és a hírportál továbbra is teljes mértékben Fülöp-szigeteki tulajdonban van.

A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte elnök kijelentéseit, drogellenes háborúját és külpolitikáját. Duterte számos beszédében kelt ki a hírportál ellen, és azt is megtiltotta, hogy annak újságírói tudósítsanak hivatalos tevékenységéről.

"Bűnözőként bánnak velem, bűnöm pedig az, hogy független újságíró vagyok" - mondta a díjnyertes Ressa az ABS-CBN Fülöp-szigeteki televíziónak, miközben a rendőrök elvezették. Elmondása szerint a pénteki volt a hetedik letartóztatási parancs, amit ellene adtak ki Rodrigo Duterte elnök 2016-os hivatalba lépése óta.

Az elnöki hivatal tagadja, hogy az újságírónő ügye a sajtószabadsággal lenne összefüggésben. Álláspontja szeriont Ressa megsértette az ország törvényeit, és más törvénysértőkhöz hasonlóan felelnie kell tetteiért. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.