Izraeli csalók a francia külügyminiszternek adták ki magukat, és milliókat csaltak ki egy üzletembertől

külföld
2019 március 29., 08:24
comments 26

Az izraeli rendőrség három embert vett őrizetbe, akik a gyanú szerint a francia külügyminiszternek adták ki magukat, és egy üzletembert átverve 8 millió eurót csaltak ki tőle.

A gyanúsítottak izraeli-francia állampolgárok, és állítólag a csalás során még Jean-Yves Le Drian külügyminiszter párizsi irodájának mását is megcsinálták, hogy a Skype-hívások alkalmával megtévesszék áldozatukat. 

Jean-Yves Le Drian
photo_camera Jean-Yves Le Drian Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency

A vád szerint azt mondták kinézett áldozataiknak, hogy titkos akcióra gyűjtenek pénzt, mivel Szíriában és Maliban túszul ejtett francia állampolgárok váltságdíját akarják belőle kifizetni. 

Francia nagyvállalatok vezetőit és ismert üzletembereket céloztak, és az izraeli sajtó szerint egyetlen ember volt, akit végül sikerült rávenniük a pénz átadására. Az egyik csaló a videóhívások idején személysítette meg a külügyminisztert, míg a többiek telefonáltak, emaileket küldtek ki. 

A három, 37 és 47 év közötti férfit Izraelben fogták el, mindhárman tagadják a vádakat. Az elfogásukkor éppen egy újabb áldozatot húztak volna le kétmillió euróra, de a pénz átadására rendőrök is ott voltak. A hatóságok egy jachtot is lefoglaltak Tel Avivban, melynek köze lehetett az ügyhöz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.