Lesántultak a magyar kormány ajándék lovai kiképzés közben, az osztrákok visszaküldenék őket

Bár a németben is ugyanúgy létezik az a közmondás, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, az osztrák belügyminisztérium most mégis visszaküldené azt a két nóniuszt, amiket tavaly Orbán Viktor az Európában tapasztalható biztonságpolitikai helyzetre tekintettel küldött Ausztria megsegítésére.

Fekete mezőhegyesi nóniuszFotó: Békés Megyei Értéktár

Zalán és Zadar ugyanis még a bécsi kiképzés közben lesántult,ezért az osztrák rendőrség kicserélné őket. A két mezőhegyesi, fekete herélt mént már egy osztrák állatorvos is megvizsgálta, és már a magyar féllel is egyeztettek. Ha Zalán és Zadar állapota nem javul, akkor visszaküldik őket, Magyarország pedig két cserelovat küld helyettük. 

Ugyanakkor Bernhard Treibenreif, a különleges egységek igazgatója visszautasította, hogy a lovakat eleve sántán kapták volna. Elmondta, hogy már Magyarországon is szolgálatban voltak, majd Ausztriában is megkezdődött a kiképzésük. Hozzátette, hogy a visszaküldés nem azt jelenti, hogy Zalán és Zadar egy magyar vágóhídon kötnének ki, hanem inkább valami könnyebb feladatokat kapnak. (ORF)