Május végén vádat emelhetnek a Fenyő-gyilkosság ügyében

bűnügy
2019 március 29., 04:30
comments 72

Május végéig vádemelési vádemelési javaslattal befejeződhetnek a Fenyő-merénylettel kapcsolatban zajló nyomozások, írja a Magyar Nemzet. A kormánylap szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as megölésére való felbujtás miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig Ihász Sándor volt főügyész ellen a Gyárfással kapcsolatos bűnpártolás miatt élhet vádemelési javaslattal.

photo_camera Gyárfás Tamás és ügyvédje a Budai Központi Kerületi Bíróságon Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly áprilisban gyanúsította meg gyilkosságra való felbujtással  Gyárfás Tamást. A gyanú szerint a Gyárfás azzal bízta meg Portik Tamást, az Energol egykori vezetőjét, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. 

Portikot már korábban meggyanúsították az ügyben, mivel a nyomozók szerint megbízást adott Jozef Rohácnak a gyilkosságra, akit már 2017-ben életfogytiglani börtönre ítéltek Fenyő János megölése miatt. Eddig a felbujtók személye volt kérdéses.

Gyárfás meggyanúsítása után három nappal a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás miatt gyanúsították meg Ihász Sándor fellebbviteli főügyészt, akit az ügy miatt felmentettek beosztásából. Felmerült ugyanis, hogy  Ihász 2017 októberében olyan dokumentumokat vett át a hivatalában, amelyekkel Gyárfást megzsarolták. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta. A volt fellebbviteli főügyész azzal érvel, hogy Gyárfás mindent elmondott a maffiaügyekben folyó nyomozásokért felelős miniszteri biztosnak, Horváth Andrásnak is, így neki nem volt dolga az ügyben. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt