Május végén vádat emelhetnek a Fenyő-gyilkosság ügyében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Május végéig vádemelési vádemelési javaslattal befejeződhetnek a Fenyő-merénylettel kapcsolatban zajló nyomozások, írja a Magyar Nemzet. A kormánylap szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as megölésére való felbujtás miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig Ihász Sándor volt főügyész ellen a Gyárfással kapcsolatos bűnpártolás miatt élhet vádemelési javaslattal.

Gyárfás Tamás és ügyvédje a Budai Központi Kerületi BíróságonFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly áprilisban gyanúsította meg gyilkosságra való felbujtással  Gyárfás Tamást. A gyanú szerint a Gyárfás azzal bízta meg Portik Tamást, az Energol egykori vezetőjét, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. 

Portikot már korábban meggyanúsították az ügyben, mivel a nyomozók szerint megbízást adott Jozef Rohácnak a gyilkosságra, akit már 2017-ben életfogytiglani börtönre ítéltek Fenyő János megölése miatt. Eddig a felbujtók személye volt kérdéses.

Gyárfás meggyanúsítása után három nappal a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás miatt gyanúsították meg Ihász Sándor fellebbviteli főügyészt, akit az ügy miatt felmentettek beosztásából. Felmerült ugyanis, hogy  Ihász 2017 októberében olyan dokumentumokat vett át a hivatalában, amelyekkel Gyárfást megzsarolták. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta. A volt fellebbviteli főügyész azzal érvel, hogy Gyárfás mindent elmondott a maffiaügyekben folyó nyomozásokért felelős miniszteri biztosnak, Horváth Andrásnak is, így neki nem volt dolga az ügyben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.