Orbán Viktor interjút ad Baló György műsorának, amelyet a Soros Alapítvány támogat, hogy ellensúlyozza a kormányzati médiafölényt

media
2019 március 29., 20:12
comments 149

1994-ben, néhány hónappal a választások előtt a kormány a demokrácia és a tisztesség alapelveit feladva saját politikai céljai érdekében kisajátította az adófizetők pénzéből fenntartott közmédiát. A kormány politikai tisztogatást hajtott végre a rádióban és a televízióban, több száz újságírót elbocsájtottak. Ezzel véget ért a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya: a pártatlan tájékoztatás - idézi fel a Blinken OSA Archívum közleménye a régi történetet Baló György halála alkalmából.

„A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a Soros Alapítvány támogatta egy hetente jelentkező televízió műsor, a Drót létrehozását. A műsort Baló György, a köztelevízió Hét című műsorának frissen elbocsájtott főszerkesztője vezette és főszerkesztette” - írja az archívum. A műsor az internet előtti pillanatban született, a videókazettákat az adás napján motoros futárok szállították a helyi kábeltelevíziók stúdióiba.

Az egyik elérhető adás a Fidesz gyűléséről készült tudósítással kezdődik. Az 1994-es választások előtt álló párt elnökével pedig Baló György készít interjút, amely ezzel a kérdés-felelettel indul:

- Jó felnőttnek lenni? 

- Nem tragikusan rossz.

link Forrás

A Drót több száz órányi adása az Blinken OSA Archívumban szabadon megnézhető. A műsor valójában a szamizdat televízióra alkalmazott változata volt, bizonyítva, hogy találékonysággal és elhivatottsággal ellensúlyozható a közmédiumok direkt pártpropagandává züllesztése - zárul a közlemény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.