Orbán Viktor interjút ad Baló György műsorának, amelyet a Soros Alapítvány támogat, hogy ellensúlyozza a kormányzati médiafölényt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

1994-ben, néhány hónappal a választások előtt a kormány a demokrácia és a tisztesség alapelveit feladva saját politikai céljai érdekében kisajátította az adófizetők pénzéből fenntartott közmédiát. A kormány politikai tisztogatást hajtott végre a rádióban és a televízióban, több száz újságírót elbocsájtottak. Ezzel véget ért a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya: a pártatlan tájékoztatás - idézi fel a Blinken OSA Archívum közleménye a régi történetet Baló György halála alkalmából.

„A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a Soros Alapítvány támogatta egy hetente jelentkező televízió műsor, a Drót létrehozását. A műsort Baló György, a köztelevízió Hét című műsorának frissen elbocsájtott főszerkesztője vezette és főszerkesztette” - írja az archívum. A műsor az internet előtti pillanatban született, a videókazettákat az adás napján motoros futárok szállították a helyi kábeltelevíziók stúdióiba.

Az egyik elérhető adás a Fidesz gyűléséről készült tudósítással kezdődik. Az 1994-es választások előtt álló párt elnökével pedig Baló György készít interjút, amely ezzel a kérdés-felelettel indul:

- Jó felnőttnek lenni? 

- Nem tragikusan rossz.

A Drót több száz órányi adása az Blinken OSA Archívumban szabadon megnézhető. A műsor valójában a szamizdat televízióra alkalmazott változata volt, bizonyítva, hogy találékonysággal és elhivatottsággal ellensúlyozható a közmédiumok direkt pártpropagandává züllesztése - zárul a közlemény.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.