San Francisco gazdag lakói összedobtak 46 ezer dollárt, hogy ne nyíljon meg a közelben egy hajléktalanszálló

külföld
2019 március 29., 13:20
comments 177

San Francisco egyik legfelkapottabb környékének lakói közül páran közösségi finanszírozási kampányt indítottak, azért, hogy így akadályozzák meg a környékre tervezett hajléktalanszálló megnyitását, írja a Guardian

Az általában jótékonysági célokra használt GoFundMe oldalon elindult kezdeményezés alapítói százezer dollárt akarnak összeszedni, és 46 ezer dollár gyorsan össze is jött. A pénzből ügyvédet fizetnek, aki a szálló megakadályozásáért küzdene. 

Embarcadero
photo_camera Embarcadero Fotó: ALIZEE PALOMBA/ONLY FRANCE

A 91 hozzájáruló között hedgefund menedzsereket és vállalatigazgatókat is találni. 

Válaszul elindult egy ellenkampány is, amely a szálló félhúzását támogatná, ezt maga a GoFundMe is megtámogatta ötezer dollárral. 

A techvilág központjává váló San Franciscóban elképesztően elszálltak az ingatlanárak az elmúlt pár évben, közben viszont a város szociális ellátórendszere nem fejlődött, a hajléktalanság még mindig egy megoldandó probléma. A városvezetés többek között új szállók megnyitásával próbálja kezelni a helyzetet, ezek közül lenne az egyik az Embarcaderóba tervezett intézmény. 

A szállónyitás mellett kiállt a város polgármestere, London Breed is, aki szerint a helyiek többsége szeretné, ha az utcán élő emberek feje fölé fedél kerülhetne. Ugyanakkor hihetetlen frusztrálónak és csalódást keltőnek nevezte, hogy amint felmerül egy megoldás egy új szállóra, egyesek jogi lépéseket tesznek ellene. 

A 200 férőhelyes szállót a Bay Bridge közelében képzelték el, de heves ellenállás ütötte fel a fejét a közelben élők részéről, akik szerint a szálló megnyitásával megnőne a bűnözés a környéken, illetve csökkenhetnének az ingatlanárak is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.