San Francisco gazdag lakói összedobtak 46 ezer dollárt, hogy ne nyíljon meg a közelben egy hajléktalanszálló

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

San Francisco egyik legfelkapottabb környékének lakói közül páran közösségi finanszírozási kampányt indítottak, azért, hogy így akadályozzák meg a környékre tervezett hajléktalanszálló megnyitását, írja a Guardian

Az általában jótékonysági célokra használt GoFundMe oldalon elindult kezdeményezés alapítói százezer dollárt akarnak összeszedni, és 46 ezer dollár gyorsan össze is jött. A pénzből ügyvédet fizetnek, aki a szálló megakadályozásáért küzdene. 

EmbarcaderoFotó: ALIZEE PALOMBA/ONLY FRANCE

A 91 hozzájáruló között hedgefund menedzsereket és vállalatigazgatókat is találni. 

Válaszul elindult egy ellenkampány is, amely a szálló félhúzását támogatná, ezt maga a GoFundMe is megtámogatta ötezer dollárral. 

A techvilág központjává váló San Franciscóban elképesztően elszálltak az ingatlanárak az elmúlt pár évben, közben viszont a város szociális ellátórendszere nem fejlődött, a hajléktalanság még mindig egy megoldandó probléma. A városvezetés többek között új szállók megnyitásával próbálja kezelni a helyzetet, ezek közül lenne az egyik az Embarcaderóba tervezett intézmény. 

A szállónyitás mellett kiállt a város polgármestere, London Breed is, aki szerint a helyiek többsége szeretné, ha az utcán élő emberek feje fölé fedél kerülhetne. Ugyanakkor hihetetlen frusztrálónak és csalódást keltőnek nevezte, hogy amint felmerül egy megoldás egy új szállóra, egyesek jogi lépéseket tesznek ellene. 

A 200 férőhelyes szállót a Bay Bridge közelében képzelték el, de heves ellenállás ütötte fel a fejét a közelben élők részéről, akik szerint a szálló megnyitásával megnőne a bűnözés a környéken, illetve csökkenhetnének az ingatlanárak is. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.