20 évet kapott a férfi, aki viccből ráhívta a készenléti rendőrséget egy ismeretlenre, akit aztán lelőttek

Tbg
bűnügy
2019 március 30., 20:12
comments 466

20 éves börtönre ítélték a 26 éves  Tyler R. Barrisst, aki 2017-ben halálos telefonbetyárkodást követett el: egy ártatlan videojátékos lelte halálát a tréfának indult szívatás miatt.

Barriss elismerte bűnösségét, és elmondta, tudja, hogy nem tudja visszacsinálni a történteket. 

A mit sem sejtő, 28 éves Andrew Finch december 28-án rendőrségi felszólításra nyitotta ki házának ajtaját. Az ajtón túl a különleges rendőri egység, a SWAT egyik tagja állt, aki lelőtte. Finchnél nem volt fegyver, nem követett el semmit.

Mint az eljárás során kiderült, Barris híres volt arról gamer körökben, hogy jó a "swattingban": ez a telefonbetyárkodásnak egy elég hardcore módja, az USA-ban dívik igazán: lövöldözésről értesíti a telefonáló a hatóságokat, akik ilyenkor nagy erőkkel, fegyveres leszámolásra készülve vonulnak ki.

Barrist egy másik gamer kérte meg, hogy szívassa meg az egyik játékostársát, akivel a Call of Duty nevű programmal játszottak és fogadási vitába keveredtek. A gamer azonban rossz címet adott meg, a wichitai rendőrség ezért rossz címre ment ki.

A haláleset nemzetközi visszhangot is kiváltott, a hatóságok pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy a "swatting" nem egyenlő a telefonbetyárkodással, egyébként külön büntetési tétele van.

Az áldozat családja az ítélethirdetés után kijelentette, Barris, aki egyébként egy elmagányosodott félárva volt, legjobb barátját is csak online ismerte, megérdemelte a büntetést, de az áldozat testvére hangsúlyozta, hogy azt a rendőrt is eljárás alá kéne vonni, aki fegyvertelen bátyját lelőtte. A rendőrt nem vádolták meg. (AP/Irfan Khan/AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.