A Facebooknál gondolkoznak azon, hogy ne indíthasson mindenki élő közvetítést

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Két héttel azután, hogy egy szélsőjobboldali terrorista 50 embert gyilkolt meg egy új-zélandi mecsetben, miközben az egészet élőben közvetítette a Facebookon, a közösségi oldal üzemeltetése először reagált a helyi közbeszédben a rengeteg kritikára, ami az oldalukat érte a támadásban betöltött szerepük miatt.

A Guardian cikke szerint Sheryl Sandberg, a Facebook CFO-ja a New Zealand Herald című lapban írt, többek között arról, hogy vizsgálják, szigorítsanak-e azon, hogy ki indíthat élő közvetítést az oldalon. Ugyanakkor semmiféle konkrét változást vagy lépést nem jelentett be cikkében. 

Sheryl SandbergFotó: Gandalf Hammerbacher/Picture-Alliance/AFP

Sandberg arról is ír, hogy a Facebook egész közössége az áldozatok, a hozzátartozók, a muszlim közössé és Új-Zéland oldalán áll, és hogy sokan joggal tették fel a kérdést, hogyan lehetséges, hogy közösségi oldalakon, így a Facebookon is a támadásról készült szörnyű felvételek körözhettek. Mint írja, meghallották azt a visszajelzést, hogy többet kell tenni ez ellen, és egyet is értenek ezzel. 

A Guardian cikke szerint Sandberg levele azután született meg, hogy a Facebook rengeteg kritikát kapott Új-Zélandon, amiért az elmúlt két hétben nem igazán mondtak semmit a szélsőjobboldali terrortámadásban megrázott országnak. 

Az ország privacyért felelős biztosa, John Edwards egy levélben meg is üzente a cégnek, hogy hallgatásuk egy sértés a gyászukkal szemben. De a nagyon lapokban is rendszeresek voltak az olyan véleménycikkek, hogy ha egy hasonló terrortámadás az Egyesült Államokban történt volna, Mark Zuckerberg már rég megszólalt volna. Zuckerberg amúgy még mindig nem szólalt meg nyilvánosan a támadással, illetve a Facebook szerepével kapcsolatban. 

Sandberg leveléből annyi kiderült, hogy egy lehetséges szigorítás az élő streamek indításán múlhatna például azon, hogy ki sértette meg korábban a közösségi oldal irányelveit. 

A vállalat második számú vezetője azt is megüzente, hogy a Facebook komoly erőkkel dolgozik egy olyan technológián, amely gyorsan fel tudja ismerni erőszakos videókból készített szerkesztett verziókat is, és meg tudja akadályozni ezek megosztását. 

A Facebook ezen kívül fel fog lépni ausztrál és új-zélandi gyűlöletcsoportok ellen, támogatni fogja a helyi mentális egészségért dolgozó szervezeteket, illetve együtt fog működni a terrortámadás körülményeit vizsgáló bizottsággal. Sandberg kitért arra az eheti döntésre is, mely szerint a Facebook a korábbi irányelvekkel szemben mégis letiltja a jövőben a fehér nacionalizmust hirdető tartalmakat

Sandberg levele felkerült az Instagramra is, és a Facebook elmondása szerint az összes új-zélandi Facebook- és Instagram-felhasználó kapni fog egy értesítést a linkkel. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.