Amerikai kiképzésben részesülhettek a Hasogdzsi-gyilkosság elkövetői

Az amerikai védelmi minisztérium által jóváhagyott kiképzésen vehettek részt azok a szaúd-arábiai titkosszolgálati emberek, akik a gyanú szerint meggyilkolták Isztambulban, a szaúdi követségre látogató Dzsamál Hasogdzsi újságírót, írja a Washington Post. Hasogdzsi a Post munkatársa is volt.

A  Culpeper National Security Solutions projekt részeként az USA volt CIA-s tisztviselőkkel folytatott kiképzést, hogy modernizálják és továbbfejlesszék a szaúdi partner titkosszolgálati működését. A kiképzést a Tier 1 Group, egy arkansasi cég és a DynCorp végezte.

A programban részt vett az a Ahmed al-Assiri, aki a titkosszolgálatok helyettes igazgatója volt, és jelenleg nyomozás folyik ellene a gyilkosság miatt hazájában.

A két kiképzést végző cég tulajdonosa egy New York-i cég, bizonyos Cerberus Capital Management, amely egyelőre nem igazolta a Washington Post gyanúját, miszerint a kiképzésben részt vett-e bárki a Hasogdzsi-gyilkosságban érintett 17 szaúdi közül.

Rijád egyelőre tagadja azt a CIA-értesülést, miszerint a gyilkosságra a koronaherceg, Mohammed adott utasítást. Az országban jelenleg 11 személyt vádolnak a gyilkossággal, de mint azt az ENSZ emberi jogi szakértője,  Agnes Callamard jelezte, az eljárás köszönőviszonyban sincs a nemzetközi sztenderdekkel, például a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik, de még az ENSZ megfigyelőit sem engedik a közelébe. (AlJazeera)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.