Amerikai kiképzésben részesülhettek a Hasogdzsi-gyilkosság elkövetői

Az amerikai védelmi minisztérium által jóváhagyott kiképzésen vehettek részt azok a szaúd-arábiai titkosszolgálati emberek, akik a gyanú szerint meggyilkolták Isztambulban, a szaúdi követségre látogató Dzsamál Hasogdzsi újságírót, írja a Washington Post. Hasogdzsi a Post munkatársa is volt.

A  Culpeper National Security Solutions projekt részeként az USA volt CIA-s tisztviselőkkel folytatott kiképzést, hogy modernizálják és továbbfejlesszék a szaúdi partner titkosszolgálati működését. A kiképzést a Tier 1 Group, egy arkansasi cég és a DynCorp végezte.

A programban részt vett az a Ahmed al-Assiri, aki a titkosszolgálatok helyettes igazgatója volt, és jelenleg nyomozás folyik ellene a gyilkosság miatt hazájában.

A két kiképzést végző cég tulajdonosa egy New York-i cég, bizonyos Cerberus Capital Management, amely egyelőre nem igazolta a Washington Post gyanúját, miszerint a kiképzésben részt vett-e bárki a Hasogdzsi-gyilkosságban érintett 17 szaúdi közül.

Rijád egyelőre tagadja azt a CIA-értesülést, miszerint a gyilkosságra a koronaherceg, Mohammed adott utasítást. Az országban jelenleg 11 személyt vádolnak a gyilkossággal, de mint azt az ENSZ emberi jogi szakértője,  Agnes Callamard jelezte, az eljárás köszönőviszonyban sincs a nemzetközi sztenderdekkel, például a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik, de még az ENSZ megfigyelőit sem engedik a közelébe. (AlJazeera)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.