Szombaton elnökké választhatják a környezetvédelmi aktivistából lett politikust, Zuzana Čaputovát

2019 március 30., szombat 6:59
150

Szlovákiában országszerte mintegy 5940 választóhelyiség nyílt meg szombaton reggel, és ezzel megkezdődött az ország történetében ötödik, közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója.

A szombaton reggel hét órakor kezdődött és várhatóan este tízig tartó szavazáson a szlovákiai választók voksaikat arra a két jelöltre adhatják le, akik a két héttel ezelőtti 48,74 százalékos választói részvétel mellett tartott első fordulóból továbbjutottak. Az ellenzéki liberálisok jelöltjére, Zuzana Caputovára, aki az első körben a szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, vagy Maroš Šefčovičra, aki a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) jelöltjeként a szavazatok 18,66 százalékát kapta az első körben.

Čaputová a teljes ismeretlenségből emelkedett a legnépszerűbb jelöltté szinte napok alatt. A jogásznő 2016-ban megkapta „környezetvédelmi Nobelként” is emlegetett amerikai Goldman-díjat (a Guardian csak a szlovák Erin Brockovichként emlegette), és alig több mint egy éve, 2017 végén lépett színre a szlovák politikában egy új balliberális párt, a Progresszív Szlovákia alapítójaként. 2018-ban a párt első kongresszusán alelnökké választották. A Progresszív Szlovákia parlamenti választáson még nem vett részt, népszerűsége csekély, de Čaputová remek médiaszereplő, online kommunikációja is messze veri a többiekét.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A szavazáson megközelítőleg 4,45 millió szlovákiai választópolgár vehet részt - a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek kivételével az elítéltek is. A szlovákiai álladó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján, a külföldön élők pedig útlevelük, illetve a külföldi lakhelyüket igazoló okmány bemutatásával. A parlamenti választásoktól eltérően, amelynek során levélben is lehet szavazni, az államfőválasztáson csak az ország területén lévő választóhelyiségekben lehet voksolni.

A szlovák államfőt a hatályos jogszabályok szerint 5 évre választják, jogkörei meglehetősen korlátozottak. A jelenlegi államfő, Andrej Kiska mandátuma június 15-én jár le. Kiskának a 2014-es államfőválasztás második körében, az első kör győztesével, Robert Ficoval szemben sikerült nyernie.

A csütörtökön reggel életbe lépett kampánycsend értelmében a voksolás idején részvételi részeredményeket és új támogatottsági felméréseket sem lehet nyilvánosságra hozni. Az információs moratórium az urnazárásig tart. Az első részeredményeket a szavazóhelyiségek bezárását követően hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmény hajnalban, a hivatalos végeredmény vasárnap délben várható. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt