Tíz évig titkosították a fóti gyerekek elhelyezésével kapcsolatos információkat

Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az Emmi arra hivatkozva utasította vissza adatigénylését azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a fóti gyermekfalut üzemeltető gyerekközpont sorsa, hogy a döntést előkészítő dokumentumokat tíz évre titkosították. 

Mint Szél írja, közérdekű adatkérésben kikérte, hogy a fóti gyermekotthonban élő gyerekeket pontosan hova tervezik vinni: 

„kit, hova, mikor, és mi a szakmai terv. Az EMMI-től az az elképesztő válasz jött, hogy a fóti gyermekek elhelyezése döntés megalapozását szolgáló adat, és mint ilyen, 10 évig titkos. Mivel nyilvánvalóan megszületett már a döntés, csak titkolják, pert indítok az EMMI ellen”.

Szél írt arról is, hogy a minisztérium először két éve írta meg neki, hova viszik a gyerekeket Fót bezárása után, még kormányrendelet is született arról, hogy az új helyszínek kialakítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítják. 

De mint írja:

„Csakhogy például az aszódi helyszín egy düledező romhalmaz, oda se gyermek, se más nem költözhet, a többi helyszínre meg várólista van és különben sem tudtak semmit a vezetők. Mi tehát a friss terv? Amióta nyíltan kutakodom, teljes a zavar a kormányzati kommunikációban: az intézményfenntartó azt írta nekem, hogy a fóti gyermekek sorsa "nem közérdekű adat", az EMMI embere "titkos kormányrendeletről" beszélt, majd színre lépett Fülöp Attila, aki azt állította, "még nincs végleges döntés". Ezt látva fordultam az emberminisztériumhoz közérdekű adatkéréssel, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba — mint mondtam, olyan nincs, hogy egy gyermekotthon megszüntetése államtitok legyen, pláne nem két hónappal a tervezett bezárás előtt.”

A felmerült helyszíneket nemrég az Abcúg mutatta be

A nagy hallgatás közepette árulkodó volt a fideszes Magyar Nemzet cikke: arról írtak, hogy a gyermekváros bezárása után a kastélyt felújítják, és a későbbiekben állami protokoll-, illetve kulturális-társadalmi események színhelyeként funkcionál majd. A cikk így zárul:

“közel a repülőtér, exkluzív a hely, a megújulásával mindenki csak nyer. A fótiak is, hiszen gyönyörű parkot és pezsgő kulturális életet kapnak.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.