Tíz évig titkosították a fóti gyerekek elhelyezésével kapcsolatos információkat

2019 március 30., szombat 13:15
221

Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az Emmi arra hivatkozva utasította vissza adatigénylését azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a fóti gyermekfalut üzemeltető gyerekközpont sorsa, hogy a döntést előkészítő dokumentumokat tíz évre titkosították. 

Mint Szél írja, közérdekű adatkérésben kikérte, hogy a fóti gyermekotthonban élő gyerekeket pontosan hova tervezik vinni: 

„kit, hova, mikor, és mi a szakmai terv. Az EMMI-től az az elképesztő válasz jött, hogy a fóti gyermekek elhelyezése döntés megalapozását szolgáló adat, és mint ilyen, 10 évig titkos. Mivel nyilvánvalóan megszületett már a döntés, csak titkolják, pert indítok az EMMI ellen”.

Szél írt arról is, hogy a minisztérium először két éve írta meg neki, hova viszik a gyerekeket Fót bezárása után, még kormányrendelet is született arról, hogy az új helyszínek kialakítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítják. 

De mint írja:

„Csakhogy például az aszódi helyszín egy düledező romhalmaz, oda se gyermek, se más nem költözhet, a többi helyszínre meg várólista van és különben sem tudtak semmit a vezetők. Mi tehát a friss terv? Amióta nyíltan kutakodom, teljes a zavar a kormányzati kommunikációban: az intézményfenntartó azt írta nekem, hogy a fóti gyermekek sorsa "nem közérdekű adat", az EMMI embere "titkos kormányrendeletről" beszélt, majd színre lépett Fülöp Attila, aki azt állította, "még nincs végleges döntés". Ezt látva fordultam az emberminisztériumhoz közérdekű adatkéréssel, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba — mint mondtam, olyan nincs, hogy egy gyermekotthon megszüntetése államtitok legyen, pláne nem két hónappal a tervezett bezárás előtt.”

A felmerült helyszíneket nemrég az Abcúg mutatta be

A nagy hallgatás közepette árulkodó volt a fideszes Magyar Nemzet cikke: arról írtak, hogy a gyermekváros bezárása után a kastélyt felújítják, és a későbbiekben állami protokoll-, illetve kulturális-társadalmi események színhelyeként funkcionál majd. A cikk így zárul:

“közel a repülőtér, exkluzív a hely, a megújulásával mindenki csak nyer. A fótiak is, hiszen gyönyörű parkot és pezsgő kulturális életet kapnak.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt