Erdogan elbukhatja Ankarát és akár Isztambult is

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Recep Tayyip Erdogan török elnökFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Törökországban vasárnap önkormányzati választásokat tartottak, és 90 százalékos feldolgozottságnál úgy látszik, hogy a legerősebb ellenzéki párt, a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas nyeri az ankarai választást Recep Tayyip Erdogan pártjának, az  Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltje előtt. 

Javas több mint 50 százalékot kapott, és szűk 3 százaléknyi előnye van Erdogan embere, Mehmet Özhaseki előtt. Az elmúlt 16 évben - mióta Erdogan vezeti az országot - nem fordult elő, hogy ne az AKP nyert volna Ankarában.

Még ennél is nagyobb a küzdelem Isztambulban, ahol 98 százalékos feldolgozottságnál  Binali Yildirim volt AKP-s miniszterelnök előnye alig 0,2 százalék a republikánus Ekrem Imamoglu előtt. Izmirben a CHP-s Mustafa Tunc Soyer simán győzni fog. 

Azért az AKP a pártokra leadott szavazatok tekintetében még mindig simán többet kapott mint a CHP (46-31), de a szoros eredmény intő jel Erdogannak, aki az elmúlt hónapokat intenzív kampányolással töltötte, és életbevágónak nevezte a voksolást.

A népszerűség érzékelhető hanyatlása a török líra gyengélkedésével is összefügg: a helyi pénznem a tavalyi választás után 30 százalékkal zuhant be, megugrott az infláció és a munkanélküliség, és ezt a választók szavazattal büntették. Erdogan szerint mindez a gonosz nyugatiak bosszúja ellene. Nem bírták nézni, hogy Törökország milyen szépen fejlődött. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.