Ma még gyorsan megválasztanak két polgármestert, aztán jó időre vége az időköziknek

politika
2019 március 31., 03:35
comments 20

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezik ma: Ibrányban és Szelevényen is polgármesterről döntenek. A most megválasztott polgármesterek mandátuma csak a következő választásig, 2019 őszéig szól.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény szerint a helyi vezetőket a korábbi négy helyett ötévente kell megválasztani, a legutóbb 2014-ben volt ilyen választás. Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani.

A választási eljárási törvény szerint azonban nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez azt jelenti, hogy az októberi általános választás előtt az utolsó időközi választásokat ma tartják. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, Berencsi Béla (független) múlt év decemberében meghalt. A 71 éves korában elhunyt településvezető 1975 júliusától irányította a Tisza-parti kisvárost; ezzel ő volt az ország második legrégebben hivatalban lévő polgármestere a Veresegyházat 1965 óta vezető Pásztor Béla után. A polgármesteri tisztségért a vasárnapi választáson két független jelölt indul, a választói névjegyzékben 5374-en szerepelnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevényen szintén a korábbi polgármester, a Hármas-Körös-parti községet 2005 óta irányító Pánczél Ferenc januári halála miatt tartanak időközi polgármester-választást. A tisztségért öten indulnak: egy jelölt a Fidesz színeiben, négyen függetlenként. A választói névjegyzékben 821-en szerepelnek. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.