Nagy fölénnyel nyerte a szlovák elnökválasztást a liberális-baloldali-zöld jelölt, Zuzana Čaputová

külföld
2019 március 31., 03:22
comments 669

Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana  Čaputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.

Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Čaputová a voksok 58,27 százalékát kapta. A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,72 százaléka szavazott.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A legutolsó támogatottsági felmérés a választás második körében Zuzana Čaputovának 60,5 százalékot, Maros Sefcovicnak pedig 39,5 százalékot jósolt.

Čaputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz.

Maros Sefcovic elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok 60 százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában.

photo_camera Fotó: Joe Klamar/AFP

Čaputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd.

Čaputová a magyarok által nagy számban lakott járásokat magasan nyerte. A Dunaszerdahelyi járásban csaknem 84 százalékos eredménnyel verte Sefcovicot, a Galántaiban 68,7 százalékot ért el. Nyitra megyében, a Komáromi járásban 72,94 százalékkal vezet, az Érsejkújváriban kicsit szorosabb az állás, de itt is csaknem 60 százalékot szerzett. Sefcovic inkább az ország keleti felében ért el jobb eredményt, ezt mutatja az is, hogy a Eperjes megyét sikerült megnyernie. Čaputová megyei szinten Pozsony megyében érte el a legjobb eredményt, csaknem 74 százalékot szerzett.

Amúgy több kisebbség nyelvén, köztük magyarul is megköszönte a támogatást. Mindenki elnöke lesz, azoké, akik támogatták, de azoké is, akik bizalmát egyelőre nem szerezte meg - mondta.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki. Az eddigi államfőválasztások második körében rendszerint magasabb volt a részvételi arány, mint az első körben. Ez alól eddig a 2004-es elnökválasztás volt csak kivétel.

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság. (via MTI, Újszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.