Egy hétezer fős dán városban építenék fel Nyugat-Európa legmagasabb épületét

külföld
2019 április 01., 07:14
comments 124

A legnagyobb dán ruhaipari vállalat, a számos márkát birtokló Bestseller a hétezer fős Brande városában tervezi felépíteni új székhelyét: egy 320 méter magas felhőkarcolót, amely tiszta időben 60 kilométerről is látható lenne. 

A tervek megjelenésééig állítólag még sok dán sem hallott soha a vidéki területen fekvő Brande városáról, írja a Guardian. A dán sztárépítész, Dorte Mandrup által megálmodott épület egész Nyugat-Európa legmagasabb épülete lenne, 10,4 méterrel lenne magasabb a londoni Shardnál. 

A városka tanácsa múlt hónapban rábólintott a tervre, mellyel a településen 1975-ben megalapított ruhaipari vállalat látványos nyomot hagyna a szülőföldjén.

A Bestsellers alá olyan márkák tartoznak, mint a Vero Modo vagy a Jack and Jones, és a cég alapítója, Anders Holch Povlsen Dánia leggazdagabb embere. A cég több mint 30 éve a kisvárosban székel, de eddig kevésbé látványos épületben tették mindezt. Most, saját elmondásuk szerint vissza szeretnének adni valamit a városnak, ezért is építenék fel a 320 méteres tornyot. Hasonló vidéki felhőkarcolókat eddig csak Japánból lehetett ismerni, viszont a lapos dán táj miatt ez a torony jóval messzebbről, például a 30 kilométerre fekvő Legolandból is lehet majd látni. 

A helyi lap újságírója, Morten Dickmann elmondása szerint ugyan az országos dán média próbálta kikezdeni a tervet, de szerinte helyben mindenki szereti. A nagyobb városokban élő építészek között viszont akadnak, akik szerint a helyiek egyszerűen csak nem mernek felszólalni a Bestseller ellen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.