Eltünedeznek a Facebook-alapító Mark Zuckerberg régi posztjai a Facebookról

Tbg
INTERNET
2019 április 01., 03:30
comments 56

Mark Zuckerberg nemcsak alapította, de aktívan használta is a Facebookot, és ezeket a posztokat jó ideig el is lehetett érni, ahogy mindenki máséit is éveken keresztül. 

Ám az amerikai média arra figyelt fel, hogy Zuckerberg írásai, bejelentései, közlései 2007-ből és 2008-ból teljesen eltűntek, de későbbi posztjai közül is sok már nem található meg. Ez pedig a világ egyik legbefolyásosabb közösségimédia-szolgáltatója esetében nem feltétlenül megnyugtató dolog.

A 2007-2008-as posztok eltűnése a Facebook közlése szerint egy technikai hibának köszönhető, amelynek megjavítása nagyon körülményes volna, és nem biztos, hogy sikerrel járnának, ezért aztán meg sem próbálták.

De hiányoznak posztok későbbről is, így például eltűnt az a bejelentés is, amely 2012-ben az Instagram megvásárlásakor született, és Zuckerberg azt állította benne, az Instagram megtarthatja önállóságát a nagytestvér mellett. Ez aztán nem így lett.

A Facebook az eltűnt posztokkal kapcsolatban azt kommunikálta, az utóbbi években a hivatalos közléseiket már a a Newsroom oldalukon közlik, korábban pedig egy erre a célra szánt blogon tették közzé a fontos közleményeket, így Zuckerberg posztjait is ott vették át, vagyis a blogon minden megtalálható.

Csakhogy, mint arra a Business Insider rámutat, számos poszt így sem elérhető már, hiába található meg egy része az említett oldalakon, az eredeti linkek már nem működnek.

A Cnet arról ír, Zuckerberg privát üzeneteit is visszamenőleg törölte a Facebook a Messengerből, erről a cég azt közölte, biztonsági okokból törölték visszamenőleg az alapító beszélgetéseit. Attól tartanak ugyanis, hogy hasonló támadás éri őket, mint a Sonyt, amelynek tavalyelőtt a felső vezetés tagjaitól szivárogtattak ki leveleket. 

Frissítés, 10:12 - Olvasónk jelezte, hogy egy független kutatócsoport által készített honlap minden Zuckerberg-megszólalást archivált, azaz a Zuckerbergfiles.org oldalon elérhetőek a Facebook-alapító megnyilvánulásai. Az oldalt 2010-ben hozták létre támogatások segítségével, a leírás szerint 2004 és 2019 között az össze posztot megtalálni náluk.(BI/Cnet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.