Erdogan pártja elvesztette a választást a fővárosban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Vasárnap helyhatósági választást tartottak Törökországban, és a legjelentősebb hír, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő pártja 16 év után elbukta a főváros, Ankara irányítását. 

Az eredmények alapján a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas nyert az ankarai választást Recep Tayyip Erdogan pártjának, az  Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltje előtt. 

A CHP támogatói ünnepelnekFotó: ADEM ALTAN/AFP

A legnagyobb török városban, Isztambulban pedig mind a kormányzó AKP, mind az ellenzék magának vallja a győzelmet. 

Országosan tarolt az AKP, több mint 51 százalékát szedték össze az eredményeket. 

Erdogan korábban arról beszélt, hogy ez a szavazás az országnak és a pártjának a túléléséről szól. 

A mostani helyhatósági választást egy komoly gazdasági visszaesést követően tartották meg, ezért sokan úgy értékelték, mint egyben szavazást Erdogan politikájáról. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.