Erdogan pártja elvesztette a választást a fővárosban

külföld
2019 április 01., 06:37
comments 154

Vasárnap helyhatósági választást tartottak Törökországban, és a legjelentősebb hír, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő pártja 16 év után elbukta a főváros, Ankara irányítását. 

Az eredmények alapján a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas nyert az ankarai választást Recep Tayyip Erdogan pártjának, az  Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltje előtt. 

A CHP támogatói ünnepelnek
photo_camera A CHP támogatói ünnepelnek Fotó: ADEM ALTAN/AFP

A legnagyobb török városban, Isztambulban pedig mind a kormányzó AKP, mind az ellenzék magának vallja a győzelmet. 

Országosan tarolt az AKP, több mint 51 százalékát szedték össze az eredményeket. 

Erdogan korábban arról beszélt, hogy ez a szavazás az országnak és a pártjának a túléléséről szól. 

A mostani helyhatósági választást egy komoly gazdasági visszaesést követően tartották meg, ezért sokan úgy értékelték, mint egyben szavazást Erdogan politikájáról. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.