Kispaládon a tavalyi választási évben bekövetkezett demográfiai csoda után hirtelen megint bezuhant a lakosságszám

2019 április 1., hétfő 6:08
167

„Háromszázzal csökkent hirtelen a szabolcsi Kispalád korábban duplájára nőtt lélekszáma, ám ez nem jelenti azt, hogy befellegzett volna az állampolgárság-biznisznek” - írja a Népszava határvidékről szóló riportjában.

A lap munkatársa annak próbált utánajárni, minek köszönhető, hogy a fideszes vezetésű községben az elmúlt években meredeken hullámzott a bejelentett lakosok száma:  2013-ban még 605-en laktak, 2017-ben 1347-en,  2019 elején 1044 fős volt a település. 

Tavaly volt olyan ház, ahová több mint száz fő volt bejelentve. Az pedig közismert helyben, hogy könnyű Ukrajnában magyar papírokat szerezni, amihez jár magyar nyugdíj és egészségügyi ellátás is.

A polgármestert, Magyar Sándornét a lapnak nem sikerült elérnie, és az sem könnyíti meg a nyomozást, hogy a tavaly életbe lépett új adatvédelmi törvény alapján még a polgármester sem nézhet bele a népesség-nyilvántartásba.

A kispaládi helyzet miatt tavaly felejelentést tett a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje, Helmeczy László ügyvéd, de nem tudja, mi lett a feljelentés eredménye, mindenesetre azt gyanítja, a lakosságszám-csökkenés azt mutatja, a lefolytatott eljárás után megtörténtek a kényszerkijelentések. (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt