Kispaládon a tavalyi választási évben bekövetkezett demográfiai csoda után hirtelen megint bezuhant a lakosságszám

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„Háromszázzal csökkent hirtelen a szabolcsi Kispalád korábban duplájára nőtt lélekszáma, ám ez nem jelenti azt, hogy befellegzett volna az állampolgárság-biznisznek” - írja a Népszava határvidékről szóló riportjában.

A lap munkatársa annak próbált utánajárni, minek köszönhető, hogy a fideszes vezetésű községben az elmúlt években meredeken hullámzott a bejelentett lakosok száma:  2013-ban még 605-en laktak, 2017-ben 1347-en,  2019 elején 1044 fős volt a település. 

Tavaly volt olyan ház, ahová több mint száz fő volt bejelentve. Az pedig közismert helyben, hogy könnyű Ukrajnában magyar papírokat szerezni, amihez jár magyar nyugdíj és egészségügyi ellátás is.

A polgármestert, Magyar Sándornét a lapnak nem sikerült elérnie, és az sem könnyíti meg a nyomozást, hogy a tavaly életbe lépett új adatvédelmi törvény alapján még a polgármester sem nézhet bele a népesség-nyilvántartásba.

A kispaládi helyzet miatt tavaly felejelentést tett a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje, Helmeczy László ügyvéd, de nem tudja, mi lett a feljelentés eredménye, mindenesetre azt gyanítja, a lakosságszám-csökkenés azt mutatja, a lefolytatott eljárás után megtörténtek a kényszerkijelentések. (Népszava)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.