Kispaládon a tavalyi választási évben bekövetkezett demográfiai csoda után hirtelen megint bezuhant a lakosságszám

„Háromszázzal csökkent hirtelen a szabolcsi Kispalád korábban duplájára nőtt lélekszáma, ám ez nem jelenti azt, hogy befellegzett volna az állampolgárság-biznisznek” - írja a Népszava határvidékről szóló riportjában.

A lap munkatársa annak próbált utánajárni, minek köszönhető, hogy a fideszes vezetésű községben az elmúlt években meredeken hullámzott a bejelentett lakosok száma:  2013-ban még 605-en laktak, 2017-ben 1347-en,  2019 elején 1044 fős volt a település. 

Tavaly volt olyan ház, ahová több mint száz fő volt bejelentve. Az pedig közismert helyben, hogy könnyű Ukrajnában magyar papírokat szerezni, amihez jár magyar nyugdíj és egészségügyi ellátás is.

A polgármestert, Magyar Sándornét a lapnak nem sikerült elérnie, és az sem könnyíti meg a nyomozást, hogy a tavaly életbe lépett új adatvédelmi törvény alapján még a polgármester sem nézhet bele a népesség-nyilvántartásba.

A kispaládi helyzet miatt tavaly felejelentést tett a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje, Helmeczy László ügyvéd, de nem tudja, mi lett a feljelentés eredménye, mindenesetre azt gyanítja, a lakosságszám-csökkenés azt mutatja, a lefolytatott eljárás után megtörténtek a kényszerkijelentések. (Népszava)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.