Spanyolországban 8 hétre emelték az apasági szabadságot

külföld
2019 április 01., 08:52
comments 76

Spanyolországban az eddigi ötről nyolc hétre nő hétfőtől a férfiaknak gyerekük megszületése után járó szabadság időtartama.

Az április elsején hatályba lépett jogszabály szerint a mintegy két hónapnyi szabadság örökbefogadás esetén is megilleti a szülőt.

Az előírások alapján az első két hét kivétele meghatározott, de a fennmaradó hat hetet a gyerek egy éves koráig felhasználhatja szabadságként az apa, akár megszakításokkal is. Az apasági szabadság nem ruházható át az anyára.

A rendelkezésről március elsején határozott a szocialista spanyol kormány, azzal a céllal, hogy fokozatosan egyenlővé tegye a két szülőt megillető szabadság idejét. A jogszabály értelmében az apasági szabadság 2020-ban 12 hétre emelkedik, és 2021-re éri el az anyáknak most járó 16 hetet.

Az előzetes számítások szerint az intézkedés ebben az évben az államnak 226 millió eurós, a munkáltatóknak pedig 53 millió eurós költséget jelent. 

A spanyol állami közlönyben most megjelent és ezzel életbe lépett jogszabálynak harminc napon belül meg kell kapnia a parlament jóváhagyását is, különben semmissé válik.

A négy hét múlva esedékes előrehozott parlamenti választások miatt a törvényhozást már feloszlatták, ezért a feladatkörét ilyenkor ellátó hatvan fős testület szavaz majd a rendelkezésről, várhatóan még ezen a héten.

Spanyolországban az apasági szabadságot legutóbb tavaly módosították, az akkori konzervatív néppárti kormány növelte négyről öt hétre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.