Áder János meghívta Budapestre Szlovákia első női elnökét

POLITIKA
2019 április 02., 12:21
comments 241

A köztársasági elnök levélben gratulált Zuzana Čaputová megválasztott szlovák államfőnek az elnökválasztáson elért győzelme alkalmából. Az erről szóló dokumentumot kedden juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal.

„Úgy vélem, az Ön személyében olyan vezetőt köszönthetek a Szlovák Köztársaság államfőjének posztján, aki - hozzám hasonlóan - elkötelezett mind az országaink közötti, mind pedig a térségünket összefűző kapcsolatok fejlesztése iránt” - fogalmaz a magyar államfő. Levelében arról ír: bizonyos abban, hogy közösen hozzá tudnak majd járulni a magyar-szlovák együttműködés további gazdagításához és készen áll ennek személyes megvitatására.

„Szívesen véleményt cserélnék Önnel a mindkettőnk számára oly fontos fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, illetve régiónk és Európa jövőjéről is” 

- tartalmazza a levél.

Áder János a továbbiakban kifejezi reményét, hogy az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, amely a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti

„Ennek kapcsán reménykedéssel tölt el az a nyitottság, melyet elnök asszony a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos ügyek iránt mutatott” - hangsúlyozza Áder János.

Végül a magyar-szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése érdekében Áder János levelében budapesti látogatásra invitálja Zuzana Čaputovát.

Caputova március 30-án Bazinban.
photo_camera Caputova március 30-án Bazinban. Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Zuzana Čaputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett második döntő körét, így június 15-étől ő lesz Szlovákia új és egyben első női államfője. A hivatalos végeredmény szerint Zuzana Čaputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic 41,59 százaléknyi szavazatot kapott.

A liberális Zuzana Čaputová győzelmére Európa is felkapta a fejét, és sokan máris benne látják az illiberalizmus ellenszerét. Erről részletesen itt írtunk(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.