Washington nem szállítja le az F-35-ös vadászgépek fogadásához szükséges felszereléseket Törökországnak

külföld
2019 április 02., 05:02
comments 100

Miután figyelmeztette az Egyesült Államok Törökországot: nem tolerálják, hogy Moszkvával Sz-400-as orosz rakétavédelmi rendszer vásárlásáról tárgyalnak, Ankara közölte, nem változtat a döntésén, és folytatja a beszerzésről tárgyalásokat, hétfőn a washingtoni védelmi minisztérium közölte: 

leállítják az F-35-ös vadászgépek fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását.

Charles Summers szóvivő hozzátette: ez egészen addig érvényben marad, amíg le nem fújják az orosz fegyverzet vásárlásáról szóló terveket. Ha Ankara kitart, felmondják a vadászgépek vásárlásáról szóló megállapodást. 

photo_camera Fotó: Matt Cardy

Az Egyesült Államok mellett már más NATO-tagok is kritizálták a török kormányzat orosz fegyver vásárlási terveit, részben azért, mert az eszközök nem felelnek meg az észak-atlanti szövetség előírásainak, illetve Moszkva biztonsági kockázatára figyelmeztettek. 

Az Egyesült Államok és Törökország száz darab ötödik generációs F-35-ös harci repülőgép eladásáról kötött megállapodást, az első két vadászgépet az idén júniusban kellene leszállítania az amerikaiaknak. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.