Washington nem szállítja le az F-35-ös vadászgépek fogadásához szükséges felszereléseket Törökországnak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Miután figyelmeztette az Egyesült Államok Törökországot: nem tolerálják, hogy Moszkvával Sz-400-as orosz rakétavédelmi rendszer vásárlásáról tárgyalnak, Ankara közölte, nem változtat a döntésén, és folytatja a beszerzésről tárgyalásokat, hétfőn a washingtoni védelmi minisztérium közölte: 

leállítják az F-35-ös vadászgépek fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását.

Charles Summers szóvivő hozzátette: ez egészen addig érvényben marad, amíg le nem fújják az orosz fegyverzet vásárlásáról szóló terveket. Ha Ankara kitart, felmondják a vadászgépek vásárlásáról szóló megállapodást. 

Fotó: Matt Cardy

Az Egyesült Államok mellett már más NATO-tagok is kritizálták a török kormányzat orosz fegyver vásárlási terveit, részben azért, mert az eszközök nem felelnek meg az észak-atlanti szövetség előírásainak, illetve Moszkva biztonsági kockázatára figyelmeztettek. 

Az Egyesült Államok és Törökország száz darab ötödik generációs F-35-ös harci repülőgép eladásáról kötött megállapodást, az első két vadászgépet az idén júniusban kellene leszállítania az amerikaiaknak. (Reuters/MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.