A mostani állás szerint a Fidesznek 12, az ellenzéknek 9 mandátuma lenne az EP-választáson

Fölényesen vezet a pártot választani tudó szavazók körében a Fidesz a Závecz Research március végén készült közvélemény-kutatása szerint. A teljes népességre vonatkozó adatokból kiszámíthatóak a pártot választani tudók közötti eredmények. A Fidesz 48,4 százalékon, a második legnépszerűbb párt, a Jobbik 14,1 százalékon áll.

Az MSZP-t a pártot választani tudók 12,5, a DK-t 7,8 százaléka támogatja.

Bejutó helyen a Momentum

Ebben a csoportban a Momentum 6,3 százalékon áll, fölötte az öt százalékos bejutási küszöbnek. Az LMP ugyanakkor jelenleg 4,7 százalékos támogatottsággal pont alatta marad.

Mandátumbecslés a májusi EP-választás magyarországi eredményeihez
Fidesz Jobbik MSZP DK Momentum LMP
Szavazatarány 48.44% 14.06% 12.50% 7.81% 6.25% 4.69%
Mandátumszám 12 3 3 2 1 0
Mandátumarány 57.14% 14.29% 14.29% 9.52% 4.76% 0.00%
Forrás: Závecz Research/444

A 444 - Závecz adatain alapuló mandátumbecslése szerint

  • a Fidesz 12,
  • a Jobbik és az MSZP 3-3
  • a DK 2
  • a Momentum 1

EP-képviselői mandátumra számíthat.

A Závecz Research adatai szerint a teljes népességen belül

  • a Fidesz 31
  • a Jobbik 9
  • az MSZP 8
  • a DK 5
  • a Momentum 4
  • az LMP 3

százalékon áll. A legszűkebb csoportban, a részvételüket biztosra ígérő, pártot választani tudók körében (a teljes népesség 36 százaléka nem tud pártot választani) még fölényesebben vezet a Fidesz: a kormánypártot a biztos pártválasztók 50 százaléka támogatja. Ebben a körben a Jobbik 14, az MSZP 13, a DK 9, a Momentum 5, az LMP 4 százalékon áll.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.