Tavaly még szegényebbek lettek a szegény magyarok

POLITIKA
2019 április 04., 11:24
comments 71

Évek óta tartó csökkenés után 2018-ban újra nőtt a relatív szegénységi rés Magyarországon, írja a Privátbankár.hu elemzésére hivatkozva a 24.hu.

Mi az a relatív szegénységi rés? A hivatalos szegényésgi küszöb és a szegények valós jövedelme közti eltérés. Az Eurostat statisztikáit elemző Privátbankár megállapításai szerint ez a hivatalos statisztikák szerint 2018-ban 24,1 százalékra nőtt, vagyis ennyivel marad el a szegény magyarok jövedelme a szegénységi küszöbtől. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy míg a hivatalos szegénységi küszöb szerint az számít szegénynek, akinek a havi jövedelme nem éri el a 83 855 forintot, a magyar szegények átlagjövedelme a valóságban csupán havi 63 645 forint.

2016-ban még 18,8, 2017-ben pedig ennél is szűkebb, 16,7 százalék volt a relatív szegénységi rés.

Mivel az Eurostat nem minden országról közölte a 2018-as adatokat, Magyarország helyzetét csak a sokkal kedvezőbb, 2017-es adatok alapján lehet a szomszédos országokéhoz viszonyítani. Az alapján a környező országokban hasonló szinten áll a relatív szegénységi rés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.