Nyugati hatalmak arra kérik a szír kormányt, hogy ne gyilkolja vegyifegyverekkel az ellenzéket

külföld
2019 április 05., 17:28
comments 56
Dúma, Szíria.
photo_camera Dúma, Szíria. Fotó: LOUAI BESHARA/AFP

Felszólította a szíriai kormányt Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztériuma pénteken, hogy tartózkodjon az ellenzék elleni vegyifegyver-támadásoktól. 

A közös közlemény szerint vitán felül áll, hogy Damaszkusz a múltban elkövetett ilyen támadásokat. Hozzáteszi azt is, hogy ha újra megteszi, a nemzetközi válasz „gyors és határozott lesz”. A dokumentum, amelyet két korábbi szíriai vegyifegyver-támadás évfordulója előtt adtak közre, egyebek mellett arra is felszólítja a szír kormányt, hogy tárgyalásos úton vessen véget az országban nyolc éve dúló polgárháborúnak. 

  • Egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban több mint 40 halálos áldozatot követelt egy ideggázokkal elkövetett támadás a Damaszkuszhoz közeli Dúma városában. A támadásért a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad elnök rezsimjét tették felelőssé. 
  • Két évvel ezelőtt, ugyancsak áprilisban, az északnyugat-szíriai Hán Sejkúnban hajtottak végre mérgesgáztámadást a polgári lakosság ellen, ennek következtében pedig legalább 88-an meghaltak. Hán Sejkúnt úgy tartották számon, mint az Aszad-ellenes erők egyik főhadiszállását. 

A szíriai vegyifegyver-támadások ügyében nyomozó misszió (JIM) akkor az Aszadhoz hű erőket nevezte meg a támadás felelőseként. A damaszkuszi vezetés évek óta visszautasítja ezeket az állításokat, a szíriai kormány és az ellenzék a mai napig is kölcsönösen egymást vádolja a támadások elkövetésével. 

A szíriai válság 2011-ben békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, a konfliktus azonban sokszereplős polgárháborúvá fajult, amely mára több mint 360 ezer ember életét követelte, és menekültsorsra juttatta az ország lakosságának felét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.