Páger Antal hagyatéka a Színháztörténeti Intézetbe kerül

Történelem
2019 április 05., 18:45
comments 104
Páger útlevele
photo_camera Páger útlevele Fotó: OSZMI

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetbe (OSZMI) került Páger Antal hagyatéka. 

„Életét és művészi pályáját furcsa kitérők, csúcsok és hullámvölgyek tarkították, de színészi tehetségét soha senki nem vonta kétségbe” - olvasható a gyűjtemény honlapján a kissé homályos megfogalmazás, amely arra utalhat, hogy Páger a 40-es évek elején antiszemita kurzusművekben is játszott, majd évtizedes dél-amerikai emigráció után kiegyezett a rendszerrel, és 1956-ban hazatért. 

A zseniális színész életútjának dokumentumait unokái, Gyarmathy Krisztina, Gyarmathy Beatrix és Gyarmathy Antal ajándékozták a PIM tagintézményeként működő OSZMI-nak. A rendkívül gazdag anyag tartalmaz leveleket, iratokat, Páger Antal rajzaival díszített filmforgatókönyveket, szövegkönyveket, fényképeket, rajzokat és személyes tárgyakat. 

A fényképgyűjtemény a leggazdagabb; a majd kétezer felvétel a gyermekkortól szinte a teljes életpályát dokumentálja, és több száz fénykép tanúskodik a színházi és filmes szerepekről - írja a múzeum. Páger szívesen festett és rajzolt, az 1950-es évek első felében, argentínai emigrációja idején festményei értékesítése biztosította családja megélhetését. Kevésbé ismert, hogy a színművész lelkes fotós volt: nemcsak családi eseményeket, kirándulásokat örökített meg – a művészi fényképezés is foglalkoztatta. Aláírt művészi fotóiból is bekerült egy kisebb válogatás a múzeumba. 

Páger Antal  Kossuth-díjas színművész, érdemes művész hagyatékának egy része az ünnepélyesen átadáson a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2019. április 5-én.
photo_camera Páger Antal Kossuth-díjas színművész, érdemes művész hagyatékának egy része az ünnepélyesen átadáson a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2019. április 5-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A neki írt levelekben pedig olyan izgalmas dokumentumokat találni, melyek hiteles információkat közölnek a dél-amerikai magyar diaszpóra életéről, a magyar nyelvű színjátszást körülményeiről. 

A hagyatékban Páger második és harmadik felesége, Komár Júlia és Szilágyi Bea színésznők fényképei és dokumentumai is megtalálhatók. (OSZMI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.