Negyedére esett vissza a rendőrnek jelentkező fiatalok száma

oktatás
2019 április 06., 08:05
comments 241

Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma, írja a Belügyminisztérium adatai alapján a Népszava. Vagyis amíg 2014-ben 3060-an, 2018-ban már csak 1715-en jelentkeztek, az idén pedig alig 880-an választották a rendészeti képzést.

És ez még csak a jelentkezők száma, nem is a felvetteké. A lap szerint sokan már meg sem jelennek a felvételin, akik pedig mégis elmennek, azok harminc százaléka az első körben kihullik az alkalmassági vizsgákon.

Az egyik rendészeti szakközép tanára a lapnak a visszaesést azzal magyarázta, hogy a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni, és nem kell hozzá két évig az iskolapadba ülni sem. Ráadásul ha ott túlóráznak, megkapják a plusz pénzt, nem pedig szabadnapokkal fizetnek a túlóráért, mint 2020-tól majd a rendőrségen. Közben a fizetések miatt a már végzett rendőrök között is nagy a leszerelők aránya.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.