Negyedére esett vissza a rendőrnek jelentkező fiatalok száma

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma, írja a Belügyminisztérium adatai alapján a Népszava. Vagyis amíg 2014-ben 3060-an, 2018-ban már csak 1715-en jelentkeztek, az idén pedig alig 880-an választották a rendészeti képzést. 

És ez még csak a jelentkezők száma, nem is a felvetteké. A lap szerint sokan már meg sem jelennek a felvételin, akik pedig mégis elmennek, azok harminc százaléka az első körben kihullik az alkalmassági vizsgákon.

Az egyik rendészeti szakközép tanára a lapnak a visszaesést azzal magyarázta, hogy  a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni, és nem kell hozzá két évig az iskolapadba ülni sem.  Ráadásul ha ott túlóráznak, megkapják a plusz pénzt, nem pedig szabadnapokkal fizetnek a túlóráért, mint 2020-tól majd a rendőrségen. Közben a fizetések miatt a már végzett rendőrök között is nagy a leszerelők aránya.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.