Negyedére esett vissza a rendőrnek jelentkező fiatalok száma

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma, írja a Belügyminisztérium adatai alapján a Népszava. Vagyis amíg 2014-ben 3060-an, 2018-ban már csak 1715-en jelentkeztek, az idén pedig alig 880-an választották a rendészeti képzést. 

És ez még csak a jelentkezők száma, nem is a felvetteké. A lap szerint sokan már meg sem jelennek a felvételin, akik pedig mégis elmennek, azok harminc százaléka az első körben kihullik az alkalmassági vizsgákon.

Az egyik rendészeti szakközép tanára a lapnak a visszaesést azzal magyarázta, hogy  a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni, és nem kell hozzá két évig az iskolapadba ülni sem.  Ráadásul ha ott túlóráznak, megkapják a plusz pénzt, nem pedig szabadnapokkal fizetnek a túlóráért, mint 2020-tól majd a rendőrségen. Közben a fizetések miatt a már végzett rendőrök között is nagy a leszerelők aránya.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.