Negyedére esett vissza a rendőrnek jelentkező fiatalok száma

2019 április 6., szombat 8:05
262

Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma, írja a Belügyminisztérium adatai alapján a Népszava. Vagyis amíg 2014-ben 3060-an, 2018-ban már csak 1715-en jelentkeztek, az idén pedig alig 880-an választották a rendészeti képzést.

És ez még csak a jelentkezők száma, nem is a felvetteké. A lap szerint sokan már meg sem jelennek a felvételin, akik pedig mégis elmennek, azok harminc százaléka az első körben kihullik az alkalmassági vizsgákon.

Az egyik rendészeti szakközép tanára a lapnak a visszaesést azzal magyarázta, hogy a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni, és nem kell hozzá két évig az iskolapadba ülni sem. Ráadásul ha ott túlóráznak, megkapják a plusz pénzt, nem pedig szabadnapokkal fizetnek a túlóráért, mint 2020-tól majd a rendőrségen. Közben a fizetések miatt a már végzett rendőrök között is nagy a leszerelők aránya.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt