Csodálatos térképen lehet megnézni, hogy szinte csak férfiakról neveznek el utcákat Budapesten

Budapest
2019 április 08., 06:59
comments 272

Az Átlátszó adatvizualizációs blogja, a Bátorfy Attila által vezetett Atlo készített egy csodálatos összeállítást arról, hogy kikről neveznek el utcákat Budapesten.

Térképeken és grafikonokon ábrázolják, hogy mennyire férfiközpontú a város ilyen szempontból (is), az utcák és terek 89 százaléka kapta a nevét férfiakról és csak 11 százaléka nőkről. A térképes ábrázolásból külön kiugrik, hogy néhány helyen mennyire egymás mellett van egy csomó nőről elnevezett utca, máshol meg mennyire nincs egy darab sem. A legtöbb utcanévadó az előző században, tehát 1900 és 2000 között halt meg, 89 százalékuk magyar és 11 százalékuk külföldi, de van korok és foglalkozás szerinti osztás is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.