Szijjártó: A magyar állam 2 milliárd forintot ad két mexikói katolikus templom újjáépítésére

politika
2019 április 09., 13:29
comments 466

Zömmel gazdasági kérdésekről tárgyalt a magyar külgazdasági és külügyminiszter Mexikóban, és megállapodást ír alá két katolikus templom újjáépítésének kétmilliárd forintos támogatásáról. Szijjártó Péter fő tárgyalópartnere Graciela Márquez Colin gazdasági miniszter volt.

A magyar kormány 2015-ben indította el a déli nyitás politikáját, aminek a hangsúlya a gyorsan növekvő gazdaságú latin-amerikai országokkal történő együttműködésen van – mondta Szijjártó az MTI-nek.

Szerinte a program kifejezetten eredményes, aminek jól példája a mexikói-magyar kapcsolat: Mexikó ma Magyarország legfőbb kereskedelmi partnere a térségben, tavaly 1 milliárd dollár (280 milliárd forint) fölé nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amiből a magyar export 875 millió dollárt tett ki, azaz jelentős többletet eredményezett.

Mexikó gazdasága a második legjelentősebb Latin-Amerikában Brazília után. A szélesedő autóipari szektora keresi az európai partnereket, komoly importigénye van gyógyszerekre, egészségügyi berendezésekre, a mezőgazdasága pedig olyan kihívásokkal szembesül, amelyek miatt európai öntözési technológiákat akar alkalmazni – mondta.

Szijjártó szerint ez a négy terület komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, amik egyre sikeresebbek a mexikói piacon. A további eredmények érdekében a kormány 620 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar cégek mexikói tevékenységének segítésére az Eximbanknál – közölte Szijjártó.

Szerinte Mexikó azért is fontos Magyarországnak, mert a világ második legnagyobb katolikus országa, és ez fontos kapocs az 1000 éve keresztény Magyarországnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart minisztériumban 2018. szeptember 10-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart minisztériumban 2018. szeptember 10-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

2017-ben súlyos földrengés pusztított Mexikóban, ami komoly károkat tett a templomokban is. Szijjártó megállapodást ír alá Alejandra Fausto kulturális miniszterrel két katolikus templom felújításának 2 milliárd forintos támogatásáról. Az egyik egy vidéki kolostor, a másik pedig a Jézus Szíve templom Mexikóváros központjában. Az utóbbinak több magyar művészeti vonatkozása van, az ablakainak festett üvegei például magyar szenteket ábrázolnak – mondta Szijjártó Péter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.