A püspököket is felelősségre vonná a Vatikán a gyerekmolesztálások miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Már készül az pápai dokumentum, ami alapján kialakítható lenne egy eljárás a püspökök által elkövetett szexuális visszaélések jelentésére vagy éppen annak jelzésére, amikor egy-egy szexuális visszaélést el akarnak tussolni. Bár a papok elleni eljárások eddig is sok helyen léteztek, a püspökök esetében nem voltak egyértelműek a szabályok. A Reuters vatikáni forrásai szerint a dokumentum lehet Ferenc pápa második nyilatkozata a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban azután, hogy februárban  gyermekvédelmi konferenciát tartott a Vatikánban. 

A konferencia után kötelezővé tette, hogy jelenték a Vatikánban és a diplomáciai missziókon elkövetett gyerekmolesztálásos eseteket. 2016-ban pedig kiadott egy rendeletet, ami alapján elmozdíthatóvá válnak azok a püspökök, akiknek a hanyagsága vagy mulasztása lehetővé tette, hogy papok gyerekeket molesztáljanak. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.