Hiánypótló: külgazdasági és konzuli képviselet nyit a kormány Panamában

POLITIKA
2019 április 10., 14:18

Magyar külgazdasági és konzuli képviselet nyílik a pénzügyi szektoráról híres Panamában, jelentette be a magyar külügyminiszter panamavárosi tárgyalásai előtt, szerdán.

Szijjártó Péter fő tárgyaló partnere Nestor Gonzales kereskedelmi és ipari miniszter, Isabel de Saint de Alvarado alelnök és külügyminiszter, továbbá José Domingo Ulloa Mendieta érsek lesz, de fogadja őt Juan Carlos Valera államfő is. 

A felek aláírnak egy nagyvonalú, felsőoktatási megállapodást is, amelynek révén évente öt panamai diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken. 

A magyar kormány létrehozott egy 160 millió dolláros (45 milliárd forintos) hitelkeretet a gazdasági együttműködés ösztönzése, a magyar cégek panamai térnyerésének könnyítése érdekében az Eximbanknál. Elsősorban a vízgazdálkodással foglalkozó cégek számára nyílhatnak lehetőségek Panamában, részben az ország nyugati felének gyakran aszályos időjárása, részben az ivóvízhiány miatt.

A külügyminiszter szerint az ország a Panama-csatorna révén közlekedési, kereskedelmi, biztonsági és stratégiai szempontból egyaránt megkerülhetetlen. Éppen ezért fontos, hogy Magyarország, a déli nyitás stratégiája keretében, kiépítse megfelelő pozícióit.

Szijjártó Péter fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy  a magyar-panamai diplomáciai együttműködés a nemzetközi szervezetekben példaértékű, az ENSZ-ben folyamatosan támogatjuk egymás érvelését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.