Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint jogsértő volt a lengyel legfelsőbb bírósági törvény

külföld
2019 április 11., 08:13
comments 28

Nem állt összhangban az európai közösségi joggal a legfelsőbb bíróságról szóló lengyel törvény, foglalt állást a kérdésben csütörtökön az Európai Bíróság főtanácsnoka, Jevgenyij Tancsev. Neki az a funkciója, hogy pártatlanul, függetlenül eljárva javaslatot terjesszen elő a bíróság elé a rábízott ügy jogi megoldására. Ajánlása nem kötelező a bírákra, de az ítéletek többnyire megegyeznek előzetes állásfoglalásával.

Tancsev megállapításai szerint a kifogásolt törvény kényszernyugdíjazásról szóló rendelkezései sértik a bírák elmozdíthatatlanságának és az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét. Mi több, megállapításai szerint a törvény tavaly novemberi módosítása után se egyértelmű, hogy ezzel megszűntek-e a jogsértések. Így ő továbbra is fontosnak tartja, hogy az ügyben a bíróság döntsön. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.