Lezuhant az izraeli magánűrszonda, nem jutott el épségben a Holdra

Csütörtökön kellett volna landolnia a Holdon annak az izraeli űrszondának, amely az első űreszköz lett volna, amely magánfinanszírozásból jut el a Holdra, és egy nagy állami űrügynökség sem áll mögötte.

A szonda azonban motorhiba, illetve egy sor technikai és kommunikációs hiba következtében becsapódott a Hold felszínébe.

A Beresheet célja fotók készítése és kísérletek elvégzése lett volna a Holdon, de fontosabb, hogy az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után a szonda sikeres landolásával Izrael lett volna a negyedik nemzet, amely eszközt képes juttatni a Holdra. Ráadásul extrém alacsony áron, mindössze 100 millió dollárból. A szondát a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozás és az Israel Aerospace Industries pénzelte.

Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az alacsony költségvetés miatt egy sor költségcsökkentő megoldást kellett alkalmazniuk, például  más eszközök társaságában tudták csak a szondát a világűrbe juttatni egy Falcon 9-es rakéta rakterében. A megfelelő meghajtás hiányában pedig hetekig tartott, amíg a szonda a Föld és a Hold gravitációs vonzását kihasználva ellavírozott a Holdig.

Minden izraeli tévécsatorna élő adásban közvetítette az első izraeli holdjármű leszállásának perceit. A berendezés a Hold felszínének közelében még egy utolsó fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a "Kis nép, nagy álom", és az "Izrael népe él" felirat látszott.

Fotó: -/AFP

(MTI, BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.