Lezuhant az izraeli magánűrszonda, nem jutott el épségben a Holdra

Csütörtökön kellett volna landolnia a Holdon annak az izraeli űrszondának, amely az első űreszköz lett volna, amely magánfinanszírozásból jut el a Holdra, és egy nagy állami űrügynökség sem áll mögötte.

A szonda azonban motorhiba, illetve egy sor technikai és kommunikációs hiba következtében becsapódott a Hold felszínébe.

A Beresheet célja fotók készítése és kísérletek elvégzése lett volna a Holdon, de fontosabb, hogy az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után a szonda sikeres landolásával Izrael lett volna a negyedik nemzet, amely eszközt képes juttatni a Holdra. Ráadásul extrém alacsony áron, mindössze 100 millió dollárból. A szondát a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozás és az Israel Aerospace Industries pénzelte.

Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az alacsony költségvetés miatt egy sor költségcsökkentő megoldást kellett alkalmazniuk, például  más eszközök társaságában tudták csak a szondát a világűrbe juttatni egy Falcon 9-es rakéta rakterében. A megfelelő meghajtás hiányában pedig hetekig tartott, amíg a szonda a Föld és a Hold gravitációs vonzását kihasználva ellavírozott a Holdig.

Minden izraeli tévécsatorna élő adásban közvetítette az első izraeli holdjármű leszállásának perceit. A berendezés a Hold felszínének közelében még egy utolsó fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a "Kis nép, nagy álom", és az "Izrael népe él" felirat látszott.

Fotó: -/AFP

(MTI, BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.