Százméteres árkot ásnak Trianon emlékére az Alkotmány utcában

2019 április 11., csütörtök 3:07
747

Azt már tavaly óta tudni, hogy a kormány az Alkotmány utcába tervezte felállítani a trianoni emlékművet, de az Urbanista most megszerezte a száz éves évfordulóra tervezett emlékmű terveit is.

A látványterv szerint így nézne ki az emlékmű a Honvéd utca felől. Fotó: Steindl Imre Porgram Zrt.

Ezekből kiderült, hogy az emlékművet a szó hagyományos értelmében nem is állítani fogják. Hanem beássák a földbe.

A most ismertetett tervek szerint az Alkotmány utca a Kossuth tér felújításával zsákutcává alakult utolsó, a Honvéd utcátólt a térig tartó szakaszán egy száz méter hosszú árkot ásnának a földbe. A süllyedő rámpa falának két oldalába a történelmi Magyarország összes, több mint 12 ezer településének nevét vésnék. A rámpa végén egy körüljárható gránittömb lesz, a közepén örök lánggal. Ez nem emelkedne az utca szintje fölé.

A települések nevét az 1913-as helységnévtár szerinti változatban, egykori jelentőségüknek megfelelően három betűméretben írnák ki. Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítéséért felelős program vezetője szerint a településneveket véletlenszerű sorrendben vésik majd kőbe, de arra figyelnek majd, hogy "véletlenül se kerüljenek egymás mellé a valóságban szomszédos helységek nevei.

Wachsler a Magyar Nemzetnek is beszélt az emlékmű terveiről, ott kiderül az is, hogy várhatóan ötmilliárd forintba kerül majd a megépítése.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt