Ismét százezrek tüntettek Algériában

A nyolcadik egymást követő pénteken ismét százezrek tüntettek Algírban a kormányzó elit távozását követelve, az egyébként békés megmozdulást a belvárosban a rendőrség estére könnygázzal oszlatta - közölték szemtanúk.

A rendvédelmi hatóságok szerint 108 embert őrizetbe vettek, miután összecsapásokban 27 rendőr megsérült.

Fotó: FAROUK BATICHE/dpa Picture-Alliance/AFP

Abdel-Azíz Buteflika volt elnök távozását a hadsereg vezetői kényszerítették ki április 2-án, hogy így tegyenek kísérletet a demokratikus reformokat követelő tömeges megmozdulások lecsillapítására. A társadalmi feszültségek azonban nem enyhültek, az utcákon tüntetők a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült, "idejétmúlt és átláthatatlan" politikai apparátus teljes eltávolítását akarják.

"Nem Benszaláhra" - skandálták a demonstrálók az algériai parlamentben kedden megválasztott Abdel-Kader Benszaláh ideiglenes elnökre utalva, aki az algériai alkotmány értelmében 90 napra vette át ideiglenesen az államfői teendőket a július 4-re kitűzött elnökválasztásig.

Az emberek emellett "A korrupt emberek felelősségre vonását akarjuk" és "Nem a bandára" feliratú transzparenseket tartottak fel, sokan pedig algériai zászlót lengettek a pénteki tiltakozáson.

"Azért jöttünk ki, hogy kifejezzük, Benszaláh tisztsége alkotmányellenes. Nem katonai kormányzást érdemlünk, hanem egy demokratikus és szabad Algériát" - hangoztatta a tüntetők egyike.

Az állami televízió közlése szerint hasonló megmozdulások voltak Algéria más nagyvárosaiban is.

Sem Benszaláhot sem Nureddin Bedui ügyvivő miniszterelnököt nem támogatja az ellenzék és a Buteflikát megbuktató több ezer tüntető, ugyanis a volt elnök szövetségeseit látják bennük, és megkérdőjelezik, hogy képesek biztosítani a demokratikus átmenetet és a szabad választást. (MTI, Reuters)