Másodszor is sikeresen fellőtték az űrbe a világ legerősebb rakétáját, a Falcon Heavy-t

űr
2019 április 11., 23:36
comments 150

Péntek kora hajnalban - amerikai idő szerint csütörtök este - a SpaceX másodszor is sikeresen fellőtte az űrbe a Falcon Heavy rakétát. Ez jelenleg a világ legerősebb működő rakétája, először tavaly februárban repült, akkor a SpaceX-vezető Elon Musk Tesla autóját vitte fel a világűrbe.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/AFP

A tavaly februári küldetés nagyrészt sikeres volt, a rakéta feljutott az űrbe, viszont a visszatérésnél akadtak problémák. A Falcon Heavy két gyorsítórakétája terv szerint visszatért és leszállt a floridai Cape Canaveral kilövőállomáson, a harmadik rakétaelem azonban elvétette az Atlanti-óceánon rá váró drónhajót, és a vízbe zuhant.

A péntek hajnali második kilövés teljesen simán ment. Ez volt a Falcon Heavy első kereskedelemi útja, most Musk Teslája helyett egy arab telekommunikációs műholdat kellett pályára állítania.

A kilövést először szerdára tervezték, de akkor túl szeles volt az idő, így elhalasztották csütörtökre (amerikai idő szerint). A rakéta magyar idő szerint éjjel 1 óra körül szállt fel, pár percre rá a gyorsítórakéták és az első fokozat levált.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Ezúttal azonban mindhárom segédrakéta rendben visszatért a Földre, kettő Floridában, egy pedig az Atlanti-óceánon szállt le. Az, hogy mindhárom gyorsítórakéta rendben visszatért, először történt meg. Nem sokkal később az arab műhold rendben levált a rakétáról.

link Forrás

A Falcon Heavy első fokozata valójában három egymáshoz erősített Falcon 9-es rakéta, és 63 tonnát képes alacsony Föld-körüli pályára állítani. A két oldalsó gyorsítórakéta nem teljesen ugyanaz volt most, mint a tavalyi kilövésnél, mert azóta fejlesztettek rajta.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Jogos kérdés, hogy miért kellett több mint egy évet várni a következő kilövésre? A SpaceX azóta végre végrehajtott 20 küldetést a Falcon 9-el, és tesztelte a Dragon űrhajót is.

A válasz mégsem ez, hanem inkább az, hogy a világ jelenleg legnagyobb terhet az űrbe juttatni képes rakétája iránt nem akkora a kereslet, mint várták.

Amikor Musk bejelentette a Falcon Heavy kifejlesztését 2011-ben, akkor azt várta, hogy fifty-fifty fogják indítani a Heavy-t és a 9-est. Azóta azonban a Falcon 9-es sokat fejlődött, a műholdak mérete meg tovább csökkent, így a legtöbb feladatot a kisebb rakéták is el tudják látni. A Heavy így csak a legnagyobb műholdak felbocsájtásához szükséges.

Mindenesetre a Hold, illetve a Mars küldetéseknél lehetséges, hogy nagyobb hasznát vehetik majd. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.