Megszűnhet a Lokál, a Borsba olvadhat a Ripost, leszerepeltek a kormány revolvermédiái

Tbg
Média
2019 április 12., 10:18

Újabb átalakítások várhatóak a kormányzati sajtóholding, a KESMA környékén, írja a Válasz online, amely részletesen ír az átszervezésekről és a háttérben meghúzódó feszültségekről, a kormányzati médiaelit álságos harcairól.

„Megszűnhet a Lokál és újraindulhat a Metropol, összevonhatják a Borsot és a Ripostot, konszolidálhatják Habony Árpád egykori lapját” - kezdődik a cikk, amely aztán részletesen beszámol az elmúlt időszak átalakulásáról, például a HírTv és Echo Tv összevonásáról, illetve a jövőben lehetséges forgatókönyvekről.

„Egyszerűen túl sokba került eddig a rendszer, a politika változtatni akar az »elutaljuk–felélitek« dinamikán, ahol lényegében semmilyen számonkérés sincs.” - összegzi a cikk, hogy miért vonják össze a korábban az eredeti tulajdonosoktól elorzott vagy újonnan alapított, a politikai nehéztüzérségbe illesztett orgánumokat.

A legérdekesebb a Figyelő esete, amelyet a Terror Háza igazgatója, Schmidt Mária szerzett meg, majd rövid idő alatt a lap elvesztette táborát, a kormánynak pedig rettenetes károkat okozott a lap a "sorosista" tudósokat listázó és hasonló típusú anyagokkal.

„Ahogy beszélgetőtársunk fogalmaz, egyetlen, közepesen forgalmas közlekedési csomópontra kihelyezett óriásplakát többet hozott, mint a komplett Figyelő.”

A Habony Árpád által indított Lokál se hozta meg a várt hatást: olvasni ugyan olvassák, azonban „ sokak szemében taszító is, és nem olyan jó brand, mint a tizennyolc évig működő, 2016-ban bezárt Metropol volt.”

A magyar fekete lyuk. Minél nagyobb, annál kisebb.
photo_camera A magyar fekete lyuk. Minél nagyobb, annál kisebb. Grafika: Tbg

Nem biztos, hogy megmarad a fizetős bulvárlapok piacán a Ripost, amely ugyan nem csinál problémát abból, hogy nyilvánvaló hazugságokat terjeszt a kormány politikai ellenfeleiből, üzletileg mégsem szorongatta sem a Blikket, sem a Borsot, ezért utóbbiba olvadhat.

Konszolidálhatják az ugyancsak kemény hangúnak tekintett 888-at is, amely szintén nem hozott a politikai konyhára. Talán ennek előszele, hogy G. Fodor Gábor főszerkesztő időközben megszerezte a Századvég Alapítványt, amiből „politikai akciócsoportot fejlesztett”, ez lehet számára a menekülő út.

A folyamatokat Liszkay Gábor és Csermely Péter irányítják a lap szerint, amely úgy fogalmaz, sokat mondó, hogy egyik forrásuk idézte Csermelyt, aki "szeretetközösségként" hivatkozik a KESMA-ra, ami valójában azt jelenti, „óriási feszkó van”.

Kapcsolódó hír a 24-től, hogy a VS.hu - amely szintén egy nulláról gründolt kormányközeli médiavállalkozás - egyik pillanatról a másikra eltűnt, már az Origo.hu jön be helyette. (Válasz Online)

Update: A Válasz Online cikkének megjelenése után nem sokkal a Liszkay Gábor által vezetett Mediaworks közzé tett egy közleményt. Ebben azt írják:

  • Nem szűnik meg a Lokál.
  • Nem indul újra a Metropol.
  • Nem lesz összevonva a Bors és a Ripost.
  • Nem lesz „konszolidálva” a 888.hu (értsen a „konszolidáció” alatt bármit is a Válasz Online). 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.