Őrizetbe vették Madridban Hugo Chávez egykori kémfőnökét

Őrizetbe vették Hugo Carvajalt, a venezuelai katonai hírszerzés korábbi vezetőjét a spanyol hatóságok pénteken Madridban. Az 59 éves volt kémfőnököt kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt köröztetik az amerikai hatóságok. 

Hugo Chávez néhai venezuelai elnök egykori bizalmasát 2008-ban vádolták meg az Egyesült Államokban azzal, hogy védelmet biztosított a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) drogszállítmányainak, illetve fegyverekkel és logisztikai támogatással segítette a marxista gerillaszervezetet. 

Carvajal és Maduro 2014-ben, miután az egykori kémfőnököt szabadon engedtékFotó: PRESIDENCIA/AFP

2014-ben már egyszer őrizetbe vették Arubában, de a Hollandiához tartozó szigeten elismerték a konzulnak jelölt tábornok diplomáciai mentességét, és szabadon engedték.

Carvajal az ellene felhozott vádakat kezdettől fogva tagadja.   

A volt tábornok nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Twitter-oldalán nyilvánosan elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidó ellenzéki vezetőt, és ugyanerre biztatta katonatársait is.

A venezuelai férfi szombaton áll bíróság elé Madridban, és amennyiben elfogadja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, azonnal amerikai őrizet alá kerül. Ha elutasítja kiadatását, több hónapos eljárás indul az ügyben.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyezte: az őrizetbe vétel az után történt, hogy Elliot Abrams, az amerikai kormány venezuelai különmegbízottja a spanyol fővárosban tárgyalt a héten. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.