Az amerikai légiutasoknak hamarosan eljön a mennyország, ahol már nem kell kipakolniuk beszálláskor a táskáikat

A modern terrorizmus teljesen tönkretette a repülés élményét - aki várakozott már zokniban, kezében a cipőjét, övét, kézipoggyászából kihalászott laptopját, fényképezőgépét, egydecis üvegekbe adagolt tisztálkodószereit markolva reptéri becsekkoláskor, az tudja, hogy miről beszélek. A Popular Science beszámolója szerint az Egyesült Államokban repülőre szállókra hamar kisüthet a nap:

a repterek biztonságáért felelős amerikai hatóság, a TSA 96,8 millió dollár értékben 300 CT-szkennert rendelt az amerikai repterekre.

A Smiths Detection egy már működő CT-szkennere egy amerikai reptéren. Abból a csomagból, amit ezzel vizsgálnak át, már nem kell kipakolni a becsekkoláskor.Fotó: Via Lori Dankers / TSA - közkincs

Az orvoslásban már jó ideje használt komputeres képalkotási módszer, a CT ugyanis a jelenleg a kézipoggyászok átvilágítására használt röntgeneknél sokkal többre képes. Bár a TSA használ olyan röntgeneket, amelyek több oldalról is átvilágítják a beléjük helyezett csomagot, ezek kétdimenziós, rossz felbontású képei meg sem közelitik a tárgyak körül forogva nagy felbontású, három dimenziós, az ellenőrző személyzet képernyőjén tetszőlegesen forgatható képet alkotó CT-k képességeivel.

Mivel a CT-k tényleges három dimenziós képet adnak, így már nem lesz szükség rá, hogy az utasok kivegyék elektronikai eszközeiket és a folyadékokat a csomagokból - ahogy a feladott poggyászt sem szedik szét átvizsgáláskor, mert azokat már évek óta CT-vel szkenneli a TSA.

A TSA 2017-ben kezdte tesztelni a CT-szkennereket a kézipoggyászok ellenőrzésére pár nagyobb amerikai reptéren. A terveik szerint a most berendelt háromszáz CT-ből százat még idén, az összeset pedig 2020-ra állíthatják szolgálatba, a továbbiakban pedig minden reptéri beléptetőkaput felszerelnének a technológiával.

Amiben amúgy vannak még távlatok. Az eszközöket gyártó Smiths Detection szerint CT-jük tanítható, a gépi tanulás módszereivel (deep learning) az eszköz megtanítható rá, hogy magától kiszűrje a veszélyesnek tűnő eszközöket, a TSA szerint akár még a robbanószereket is, legyenek bár folyékony halmazállapotúak. Mivel a CT-n egyelőre csak a csomagok, és nem az utasok mennek majd át, így a cipő levételét egyelőre még az amerikai utasok se úszhatják meg. (Via Popsci)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.